Ukrajinska vojska začela protiofenzivo na jugu, zavzeli naj bi štiri vasi. Rusija trdi, da je vse napade odbila

M.R.
30.08.2022 09:25

Ukrajinska vojska je začela dolgo pričakovano ofenzivo proti ruskim enotam v južni regiji Herson.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Predstavnica južnega poveljstva ukrajinske vojske Natalija Humenijuk ni želela navesti podrobnosti, je pa dejala, da so napadi "brez dvoma oslabili sovražnika". Tarča ukrajinskih napadov naj bi bil med drugim tudi ključni most, ki ga uporablja ruska vojska.

Ukrajinska vojska trdi, da je uničila 13 ruskih poveljniških utrdb, poleg tega pa še tri skladišča streliva. Uničen naj bi bil tudi prehod prek reke Dneper.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že včeraj dejal ruskim vojakom, naj zbežijo, če želijo preživeti. "Okupatorji naj vedo, da jih bomo pregnali do meje. Do naše meje, do črte, ki se ni spremenila," je še sinoči dejal Zelenski.

Njegov svetovalec Oleksij Arestovič pa je dejal, da gre za načrtovano počasno operacijo, s katero bodo "zmleli sovražnika". Poudaril je, da se ukrajinski vojaki borijo za razlog, kar pa terja čas in trud. "Zato bodite potrpežljivi, ta proces ne bo zelo hiter, končal pa se bo z ukrajinsko zastavo v vseh ukrajinskih naseljih," je še dodal.

Povedal je, da so ukrajinske sile prebile več ruskih obrambnih linij na območju Hersona. Po poročanju televizije CNN naj bi zavzele štiri vasi v bližini omenjenega mesta.

Ruska vojska sicer zanika, da bi ukrajinska vojska uspela napredovati na omenjenem območju in da so poskuse ukrajinske vojske uspešno odbili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta