Ukrajinskega novinarja prijeli na avtobusni postaji in odpeljali na neznano lokacijo: "Precej sem shujšal. Tepli so me. Poniževali."

M.R.
23.03.2022 10:22

Ruski okupatorji Ukrajine so na območju Hersona prijeli tudi tamkajšnje novinarje, ki jih skušajo pridobiti na svojo stran. Eden izmed prijetih je bil tudi novinar lokalnega časnika Novi dan iz Kahovke Oleg Baturin, ki so ga zadreževali osem dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Odesi so pred dnevi pripravili urjenje novinarjev za poročanje v vojnih razmerah.
Reuters

Oleg Baturin je po izpustitvi na Facebooku svoje sestre Olge Perepelice opisal, kaj je doživljal v ruskem ujetništvu. Izpostavil je tudi zaslišanja in poskuse, da bi ga pridobili na svojo stran. 

12. marca so ga v večernih urah prijeli na avtobusni postaji in odpeljali na neznano lokacijo. "Precej sem shujšal. Umazan sem. Tepli so me. Poniževali. Mi govorili, da me bodo ubili. 187 ur sem bil v ujetništvu. Ves čas praktično brez hrane, nekaj dni tudi brez vode. Brez šampona, brez priložnosti, da se preoblečem. Nisem vedel, kje se nahajam. Oni pa so vedeli, kdo sem in zakaj so mi to počeli. Skušali so me zlomiti. Uničiti. Želeli so sporočiti, kaj se bo zgodilo vsem novinarjem - uničili te bodo. Ubili," je zapisal Baturin. 

V svoji izpovedi je nadaljeval, da je moral ves čas gledati v tla, imel je tudi pokrito glavo, da ne bi prepoznal ali pa si zapomnil obrazov "zasliševalcev", ki so se nenehno menjavali in ga skušali prepričati, da sprejme okupacijo in da, kot trdi sam, "izda svoj ceh in dvigne rusko zastavo"

Reuters

"Niso me ničesar obtoževali, ničesar me niso bremenili. Dobro so vedeli, da sem novinar. Glede na to, kar so mi govorili, mi je bilo jasno, da so me skušali zastraševati, med tistimi, ki so me ugrabili, pa so bili tudi ljudje, ki so se mi skušali maščevati zaradi mojih pisanj v preteklosti," je še zapisal. 

V pogovoru za radio NV pa je Baturin pojasnil, da je bilo v njegovi celici več ljudi, ki so jih pripeljali z zasliševanj. "Mučili so jih, jim grozili, jih skušali zlomiti," je povedal. Poudaril je, da je imel pred tem dogodkom možnost odpotovati v kako drugo večje mesto v Ukrajini, vendar tega ni želel storiti. Želel je ostati v svoji rodni Kahovki, ker želi, da bi postala boljša.

V Melitopolju zajetih več novinarjev, tudi lastnik medija

Tudi v Melitopolju, majhnem mestecu blizu Hersona, so odpeljali nekaj novinarjev tamkašnjega časnika Melitoplske vedomosti. Za direktorjem in založnikom Mihailom Kumokom so se izgubile vse sledi. Neznano kam naj bi odpeljali tudi njegovo sestro Tatjano, ki je sicer izraelska državljanka. Prijeli so tudi novinarke in novinarje tega časnika Julijo Olhovskajo, Ljubova Čajko, Jevgenija Borjana in Ekatereino Danilino-Levočko. Po večurnem zasliševanju so jih izpustili. 

Ruska vojska je v Hersonu s streli pregnala množico Ukrajincev, ki je protestirala ruski invaziji na Ukrajino.
Reuters

Ruska vojska, ki se še naprej na okupiranih območjih trudi prevzeti oblast, tam išče tudi kolaborante. V Hersonu je vojska v ponedeljek streljala na ljudi, ki so se udeležili protesta proti okupaciji in zahtevali, da okupator nemudoma odide iz Ukrajine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta