Ukrajinski obrambni minister: Naša vojska je pripravljena na ofenzivo pod naslednjimi pogoji ...

STA, Va
28.04.2023 17:59

"Če bo Bog dal, če bo vreme sodelovalo in bo taka odločitev poveljnikov," je naštel Oleksij Reznikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oleksij Reznikov
EPA

Ukrajinska vojska je nared za ofenzivo, priprave se bližajo koncu, je v petek sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, podrobnosti pa ni navedel. "Na splošno smo v visokem odstotku že pripravljeni," je dejal in dodal, da bodo krenili v ofenzivo, "če bo Bog dal, če bo vreme sodelovalo in bo taka odločitev poveljnikov".

Reznikov je sicer v četrtek posvaril pred previsokimi pričakovanji glede načrtovane spomladanske protiofenzive ukrajinskih sil. Kot je dejal, so se pričakovanja precej dvignila po uspehih ukrajinske vojske, čeprav so po ruskem napadu sprva le upali, da bo država nekako preživela.

Potrebna tehnologija je "pripravljena in delno dobavljena", zdaj pravi minister. Vendar pa za nekatere oborožitvene sisteme usposabljanja ukrajinskih vojakov še niso končana. "Poleg tega, da je orožje na voljo, ga je treba tudi obvladati," je povedal Reznikov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v četrtek v Bruslju dejal, da so zavezniki in partnerji Nata Ukrajini doslej zagotovili 1550 oklepnih vozil in 230 tankov ter da te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta