Evropsko sodišče za človekove pravice Rusiji naložilo plačilo milijonske kazni Gruziji

STA, Gr.G.
28.04.2023 13:00

Ozadje je sodba z januarja 2021. V njej so sodniki ugotovili, da je Rusija odgovorna za "nečloveška" dejanja proti gruzijskim državljanom po koncu spopadov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali bo Gruzija dejansko kmalu dobila denar, ostaja odprto.
Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da mora Rusija Gruziji plačati skoraj 130 milijonov evrov odškodnine za kršitve, storjene nad številnimi Gruzijci po oboroženih spopadih med stranema avgusta 2008, do katerih je prišlo zaradi separatističnih gruzijskih republik Abhazije in Južne Osetije. Ozadje je sodba omenjenega sodišča z januarja 2021. V njej so sodniki ugotovili, da je Rusija odgovorna za "nečloveška" dejanja proti gruzijskim državljanom po koncu spopadov, ki so trajali od 8. do 12. avgusta 2008.

Rusija dovolila ropanje, požige, zlorabe in mučenje

Gruzija je v vojni proti Rusiji izgubila nadzor nad svojima separatističnima regijama Abhazijo in Južno Osetijo. Sodišče je sicer prišlo do zaključka, da Rusija ne more biti odgovorna za kršitve človekovih pravic med petdnevno vojno. A po premirju 12. avgusta 2008 so bile ruske oblasti odgovorne za razmere na konfliktnem območju in bi morale tudi uveljaviti konvencijo o človekovih pravicah, so takrat menili sodniki.

Evropsko sodišče za človekove pravice.
Reuters

Vendar pa je Rusija južnoosetijskim silam dovolila ropanje, požige, zlorabe in mučenje. Gruzijski civilisti so bili ujeti, izgnani ali ubiti, so v takratni razsodbi navedli sodniki. Vse do zdaj je ostalo odprto vprašanje odškodnine. Sodniki v Strasbourgu so danes razsodili, da mora Rusija Gruziji plačati skoraj 130 milijonov evrov, od tega okoli 115 milijonov evrov zato, ker Gruzijcem niso dovolili vrnitve v Abhazijo in Južno Osetijo.

Pri ESČP več tisoč tožb proti Rusiji

Ali bo Gruzija dejansko kmalu dobila denar, ostaja odprto. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč napovedal, da ne bo več priznaval sodb ESČP. 

Rusija je bila zaradi agresije proti Ukrajini izključena iz Sveta Evrope in tako ni več pogodbenica Evropske konvencije o človekovih pravicah, za spoštovanje katere skrbi sodišče. Pri ESČP sicer še vedno teče več tisoč tožb proti Rusiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta