Ukrajinsko žito v silosih, ruski most pa v kosih

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
17.07.2023 19:03

Rusija je pričakovano onemogočila izvoz ukrajinskega žita, v zameno pa je ukrajinska vojska poškodovala most na polotok Krim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli mostu na Krim ves čas patruljirajo ruske vojaške ladje, a napada s podvodnimi droni niso mogle preprečiti.
Reuters

Ko se glede na vse videno in storjeno v skoraj 17-mesečni ruski agresiji na Ukrajino zdi, da stvari ne morejo iti še na slabše, v Moskvi poskrbijo, da se zgodi prav to. Dan pred iztekom enoletne pogodbe iz Carigrada o omogočanju izvoza ukrajinskega žita in drugih kmetijskih izdelkov po Črnem morju je uradni Kremelj sporočil, da sporazuma ne bo podaljšal oziroma da ladje ne bodo več smele prevažati ukrajinskih žitaric v Turčijo, Evropo, Afriko ali kamorkoli že. Ker je ruski predsednik Vladimir Putin, nepripravljen na diplomatska in gospodarska popuščanja, to napovedal že prejšnji teden, se je Ukrajina - vsaj zdi se tako - odzvala na vojaški način. Napadla je strateško pomemben most čez Kerško ožino na Krim.

Rusija se postavlja v vlogo žrtve

Rusija začasno odstopa od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine prek Črnega morja, so tudi uradno sporočili iz Kremlja. "Danes črnomorski sporazum preneha veljati. Kot je dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, je bil rok za izpolnitev naših zahtev 17. julij. Žal tisti del sporazuma, ki se nanaša na Rusijo, doslej ni bil uresničen," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je dejala, da je Rusija o odločitvi že obvestila Ukrajino pa tudi Turčijo in Združene narode, ki so julija lani sodelovali pri pogajanjih za sklenitev sporazuma. Peskov je dodal, da se bo Rusija "nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve". Iz pristanišča v Odesi je medtem v nedeljo izplula še zadnja ladja z žitom.

Po začetku invazije na Ukrajino februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler nista sprti strani julija lani ob posredovanju Turčije in ZN v Istanbulu sklenili sporazuma, ki je ladjam z žitom omogočal varen prehod. Sporazum je odtlej pomagal znižati cene hrane po svetu. Toda Putin je že v petek napovedal, da Moskva ne bo podaljšala sporazuma, dokler ne bodo izpolnjeni njeni pogoji. "Želim poudariti, da doslej ni bilo storjeno nič. Prav nič," je takrat opozoril. Pogoji, o katerih je govoril, med drugim vključujejo odpravo ovir za izvoz ruskega žita in gnojil pa tudi ponovno vzpostavitev ruskega izvoza amonijaka. Moskva je namreč Kijev junija obtožila, da je razstrelil del cevovoda Togliatti-Odesa, ki ga je Rusija pred invazijo na Ukrajino uporabljala za izvoz amonijaka, ključne sestavine umetnih gnojil. Rusija prav tako dlje časa opozarja, da večina izvoženega ukrajinskega žita pristane v državah z visokim dohodkom, kar je sicer v nasprotju s podatki, ki jih navajajo ZN in Ukrajina.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je med najzaslužnejšimi za lansko sklenitev sporazuma, je vseeno prepričan, da Putin še vedno namerava podaljšati sporazum. Podaljšanje je po njegovem mnenju kljub ruskem odstopu še vedno mogoče, v ta namen pa že potekajo pogajanja. Prav tako je naznanil, da se bo s Putinom o tem pogovarjal še pred njegovim avgustovskim obiskom Turčije.

Ukrajina vztraja po svoje

Ukrajina je pripravljena nadaljevati izvoz žita prek Črnega morja brez ruskih varnostnih jamstev, pa je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da se ne bojijo in da so podjetja, ki imajo v lasti ladje, izrazila pripravljenost nadaljevati izvoz. "Tudi brez Rusije je treba storiti vse, da bomo lahko uporabljali ta črnomorski koridor," je po navedbah njegovega tiskovnega predstavnika Sergeja Nikiforova dejal Zelenski. Pojasnil je, da se ne bojijo in da so lastniki ladij pripravljeni nadaljevati izvoz.

Prevoz ukrajinskega žita po morju se bo menda nadaljeval tudi brez ruskih varnostnih zagotovil.
Reuters

Že zgodaj zjutraj je sicer ukrajinska vojska izvedla akcijo na vzhodni strani krimskega polotoka, v morski ožini Kerč. Z dvema napadalnima ploviloma brez posadke, podvodnima dronoma, je napadla najbolj vitalno povezavo med Rusijo in Krimom, skoraj 19 kilometrov dolgi most, zgrajen pred petimi leti. Pri tem sta odjeknili dve močni eksploziji, ki sta poškodovali del cestnega dela mostu, medtem ko nosilni stebri očitno niso bili poškodovani. Udarni sunek ene od eksplozij je zadel osebni avto, v katerem se je tričlanska ruska družina peljala na dopust. Starša sta umrla, hčerka je bila ranjena.

To je bil že drugi napad na most, oktobra lani je bil začasno zaprt po siloviti eksploziji tovornjaka bombe, za katero je pred kratkim odgovornost posredno prevzela Ukrajina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta