V Avstriji FFP2 maske na prostem in petdnevna karantena, krajša karantena tudi v Srbiji

STA, M.R.
06.01.2022 15:26

V Avstriji so danes zaradi širjenja koronavirusne različice omikron sprejeli nove ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot so sporočili po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko), bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni dvometrske osebne razdalje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Skrajšali so tudi karanteno za stike z okuženimi z novim koronavirusom na pet dni ter napovedali okrepljen nadzor spoštovanja pogoja PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) v trgovinah. Po koncu petdnevne karantene bo mogoče prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. Avstrijska vlada tudi zelo priporoča delo od doma, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Vsi ti ukrepi naj bi bili namenjeni polni uveljavitvi zaprtja javnega življenja za necepljene proti covidu-19, ki je trenutno v veljavi. S tem pa se želijo v Avstriji izogniti tudi novemu splošnemu zaprtju javnega življenja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 9000 novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 8853. Še pred tednom dni jih je bilo 3225. Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah je medtem padlo pod tisoč. Trenutno se jih tem zdravi 971, od tega 295 na intenzivni negi. Umrlo je še 21 covidnih bolnikov. Doslej jih je v Avstriji umrlo 13.823.

Tudi v Srbiji krajša karantena

V Srbiji skrajšujejo karanteno za tesne stike z okuženimi s koronavirusom s 14 na 10 dni. V zadnjem dnevu so potrdili še 9122 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 19 covidnih bolnikov.

Srbski inštitut za javno zdravje je odločitev glede skrajšanja karantene sprejel ob upoštevanju trenutne epidemiološke slike v Srbiji in regiji ter značilnosti koronavirusnih različic delta in omikron. Glede na novo ureditev bodo osebe po desetih dnevih prekinile karanteno, če se v tem času niso pojavili simptomi. Karanteno pa lahko prekinejo že po sedmem dnevu, če na lastne stroške opravijo PCR-test, ki je negativen.

Izjeme od karantene po tesnem stiku pa po novem velja za osebe, ki imajo potrdilo, da so prejele dva ali tri odmerke cepiva proti covidu-19 in da od zadnjega odmerka ni minilo več kot 210 dni ter za prebolevnike, pri čemer od prebolele bolezni mi minilo več kot 210 dni. Izjema velja tudi za osebe, pri katerih so s krvno preiskavo odkrili protitelesa, test pa ni starejši od 90 dni.

V Srbiji imajo sicer trenutno v bolnišnicah 2199 covidnih bolnikov, od tega jih 79 potrebuje pomoč ventilatorja.

Od začetka pandemije so potrdili več kot 1,3 milijona okužb, umrlo je 12.850 covidnih bolnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta