V Avstriji glede na vzporedne volitve zmagali skrajno desni svobodnjaki

STA, J.K.
09.06.2024 17:41

V Avstriji so danes volili 20 evropskih poslancev, saj bo Avstrija v Evropskem parlamentu v novem sklicu pridobila en poslanski sedež. Glasovali so lahko tudi 16- in 17-letniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svobodnjaki so po rezultatih vzporednih volitev dobili 27 odstotkov glasov.
Reuters

Izidi vzporednih volitev v Avstriji, objavljeni po zaprtju volišč ob 17. uri, kažejo, da so na evropskih volitvah zmagali svobodnjaki (FPÖ), ki so v Evopskem parlamentu delu skrajno desne politične skupine Identiteta in demokracija (ID) s 27 odstotki glasov. Na drugem mestu je vladajoča ljudska stranka (ÖVP) s 23,5 odstotka, tesno pa jim sledijo socialdemokrati (SPÖ) s 23-odstotno podporo, poročajo avstrijski mediji.

Za Zelene in liberalni Neos je glede na vzporedne volitve glasovalo po 10,5 odstotka Avstrijcev. Ostali dve stranki, ki sta sodelovali na volitvah, avstrijski komunisti (KPÖ) in Demokratično, nevtralno, avtentično (DNA), sta s tremi in 2,5 odstotka glasov ostali pod štiriodstotnim pragom za izvolitev v Evropski parlament. V Avstriji so danes volili 20 evropskih poslancev, saj bo Avstrija v Evropskem parlamentu v novem sklicu pridobila en poslanski sedež. Glasovali so lahko tudi 16- in 17-letniki.

Vodilni kandidat FPÖ Harald Vilimsky je zadovoljen z rezultati vzporednih volitev. 
Reuters

Volilno kampanjo so med drugim zaznamovala opozorila pred zasukom v desno v Evropi ter razprave o vojni v Ukrajini in podnebnih spremembah. Svobodnjaki pa so v kampanji med drugim razburili s plakati, na katerih pozivajo k "ustavitvi norosti EU", na njih pa sta med drugim ob napisu vojno hujskaštvo upodobljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v prisrčnem objemu.

Izidi volitev in prihodnja sestava Evropskega parlamenta, bodo okvirno znani danes po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta