Nova afera avstrijske ÖVP: Kaj je zahteval predsednik parlamenta Sobotka in zakaj je umrl visoki uradnik ministrstva?

STA, Va
23.11.2023 12:21

Več medijev je ta teden objavilo tajno posneti pogovor v lokalu na Dunaju. V njem medtem preminuli Christian Pilnacek pripoveduje, kako mu je Sobotka očital, da ni nikoli skušal ustaviti preiskav proti vladajoči stranki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wolfgang Sobotka 
EPA

Avstrijska vladajoča ljudska stranka (ÖVP) se je zapletla v nov škandal. Predsednik parlamenta Wolfgang Sobotka naj bi bil namreč skušal vplivati na delo državnih tožilcev, je razvidno iz razkritega posnetka, na katerem govori nedavno preminuli višji predstavnik pravosodnega ministrstva Christian Pilnacek.

Več avstrijskih medijev je ta teden objavilo tajno posneti pogovor v lokalu na Dunaju lani poleti. V njem je slišati Pilnacka, ki sedi z dvema znancema za mizo, eden od njiju pa je očitno pogovor snemal. Pilnacek  govori, kako mu je Sobotka očital, da ni nikoli skušal ustaviti preiskav proti ÖVP. V pogovoru še pove, da se je pritisku Sobotke uprl.

Afera odmeva tudi zaradi nedavnih okoliščin smrti Pilnacka. Sredi oktobra ga je ustavila policija, ko je po avtocesti pod vplivom alkohola vozil v napačno smer. Naslednji dan so ga našli mrtvega na začasnem prebivališču. Številni mediji so ugibali, da je verjetno storil samomor. Izvidi obdukcije še niso znani.

Pilnacak je dolgo veljal za enega najbolj vplivnih uslužbencev pravosodnega ministrstva, med drugim je leta nadzoroval državna tožilstva, tudi tožilstvo za pregon gospodarskega kriminala in korupcije.

Sobotka je danes, na začetku seje parlamenta, zavrnil vse očitke, češ da niti najmanj ne odražajo resnice. Nikoli da ni skušal vplivati na preiskave in tekoče primere, je zagotovil. Tudi avstrijski kancler Karl Nehammer mu je stopil v bran. "Trenutno doživljamo najnižjo točko v politični razpravi," je dejal v sredo.

Koalicijski Zeleni ter opozicijski socialdemokrati (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ) so že zahtevali odstop Sobotke. Pravosodna ministrica Alma Zadić je v sredo napovedala preiskovalno komisijo, ki bo raziskala ozadje nove afere. Državno tožilstvo pa trenutno preverja, ali obstaja utemeljeni sum proti Sobotki zaradi poskusa zlorabe položaja, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedala predstavnica tožilstva. Če bo sum utemeljen, bi lahko tožilstvo uvedlo preiskavo, lahko pa bi primer prevzelo tudi tožilstvo s področja pregona gospodarskega kriminala in korupcije.

ÖVP se sooča s preiskavami vse od izbruha afere Ibiza leta 2019, ko je postalo jasno, da predstavniki oblasti niso imuni proti korupciji. Sprva so se pod drobnogledom tožilcev znašli predstavniki svobodnjakov FPÖ, kasneje pa tudi ÖVP. Trenutno poteka sojenje nekdanjemu kanclerju in predsedniku ÖVP Sebastianu Kurzu, ki mu očitajo lažne izjave pred parlamentarnim preiskovalnim odborom, ki je preiskoval očitke korupcije proti ministrom ÖVP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta