V Belgiji ta teden pričakujejo po 10.000 novih okužb na dan, število okužb narašča po vsej državi in v vseh starostnih skupinah

STA, Gr.G.
12.10.2020 16:57

Od začetka epidemije covida-19 so v Belgiji potrdili 162.258 okužb z novim koronavirusom, 10.191 bolnikov s covidom-19 je umrlo. Med ljudmi, ki so jih testirali med 5. in 11. oktobrom, je bilo pozitivnih 10,4 odstotka testiranih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Belgiji bi lahko ta teden glede na trend naraščanja okužb z novim koronavirusom v preteklem tednu beležili po več kot 10.000 novih primerov na dan, so danes opozorile tamkajšnje oblasti. Močno narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v belgijskih bolnišnicah, vključno s tistimi na intenzivni negi. V zadnjem dnevu so potrdili 5327 novih okužb.

Virolog Steven Van Gucht je na današnji novinarski konferenci belgijskega inštituta za javno zdravje dejal, da so v tednu od 2. do 8. oktobra v Belgiji v povprečju potrdili 4154 novih okužb z novim koronavirusom. V primerjavi s tednom pred tem gre za 89-odstotno povečanje, poročajo belgijski mediji. "V sredo, 7. oktobra, smo potrdili 6505 primerov okužbe. Ob takšnem trendu bodo ta teden dnevi, ko bomo imeli po več kot 10.000 okužb," je povedal Van Gucht.

EPA

Število okužb narašča po vsej državi in v vseh starostnih skupinah. Tisti, stari med 20 in 30 let, so še vedno največja skupina, a vse večji delež predstavljajo tudi starejši. "V skupini od 30 do 70 let se je število primerov podvojilo. Med starejšimi od 90 let število okužb prav tako močno narašča. V zadnjem tednu je bilo v tej skupini 260 okužb," je pojasnil. Iz dneva v dan narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah. "Število sprejemov v bolnišnice se podvoji vsakih 10 dni," je dodal virolog. Trenutno je v belgijskih bolnišnicah 1329 bolnikov s covidom-19, od tega 243 na intenzivni negi. "Število bolnikov na intenzivni negi se podvoji vsakih 18 dni. Ob takšnem trendu bo do konca meseca na oddelkih za intenzivno nego 500 bolnikov, novembra pa lahko že 1000. Potem ne bomo več daleč od vrhunca prvega vala," je poudaril Van Gucht.

"Vsi smo odgovorni za upočasnitev širjenja virusa. Oblasti so sprejele ukrepe in jih lahko še več, če bo treba," je še poudaril virolog. Ljudi je pozval k omejitvi tesnih stikov. "Modeli kažejo, da ima to največji vpliv. To lahko naredi razliko med visokim vrhom ali sploščeno krivuljo," je pojasnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta