V Kijevu svarijo pred prevelikimi pričakovanji glede spomladanske ofenzive

STA, A.L.
27.04.2023 12:44

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes posvaril pred prevelikimi pričakovanji doma in v tujini glede načrtovane spomladanske ofenzive ukrajinskih sil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kot je dejal, so se pričakovanja precej dvignila po uspehih ukrajinske vojske. Medtem je bilo v novih ruskih napadih po državi ubitih najmanj šest in ranjenih več kot 20 ljudi.

"Zagotovo so pretirana, vsi si želijo naslednje zmage," je glede pričakovanj za tiskovno agencijo RBK-Ukrajina dejal Reznikov in spomnil, da so po začetku ruske invazije sprva le upali, da bo država nekako preživela. "Ko pa so ukrajinske oborožene sile pokazale uspeh, so vsi začeli verjeti v zmago," je pojasnil in dodal, da je pričakovanje uspeha postalo normalno.

Medtem je bilo v novih ruskih napadih po Ukrajini ubitih najmanj šest ljudi, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih. Po navedbah ukrajinskih oblasti so na Mikolajiv na jugu države padle štiri rakete, pri čemer je umrla ena oseba, 23 drugih pa je bilo ranjenih. Oblasti v Zaporožju in Donecku pa so sporočile, da je bilo v sredinih ruskih napadih ubitih pet ljudi, štirje pa so bili ranjeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Država napadalka ne neha dokazovati, da je glavni cilj te vojne teror, uničenje Ukrajincev in vsega ukrajinskega," je v odzivu na napade danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Rusijo vnovič obtožil terorizma. Po njegovih besedah so bile rakete, ki so padle na Mikolajiv, izstreljene iz Črnega morja, zadele pa so zasebne hiše, zgodovinsko stavbo v mestu in stolpnico.

Po navedbah mestnih oblasti na kraju napadov ni bilo vojaških ciljev. Kot so dejali, so v prizadetih soseskah začasno ustavili dobavo plina in elektrike, ljudje pa so se morali umakniti v druga zaklonišča. Župan Mikolajiva Oleksander Sankevič je napad označil za najhujšega po silvestrovem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta