V Nemčiji racije po grožnji s smrtjo visokemu politiku: Skupina pripravljala nasilen zločin, ki predstavlja grožnjo državi

STA, A.L., Va
15.12.2021 18:45

Potem ko je bil ministrski predsednik nemške zvezne dežele Saška Michael Kretschmer tarča groženj s smrtjo, se je davi v Dresdnu začela policijska operacija. Policisti in pripadniki posebnih enot saškega kriminalističnega urada so preiskali več objektov in zasegli več kosov orožja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še pojasnila policija, so na osnovi izjav nekaterih članov skupine, ki se je oblikovala na spletnem omrežju Telegram, predvidevali, da bi lahko imeli tudi pravo orožje. Med racijami na šestih naslovih v mestih Dresden in Heidenau so ga res našli in zasegli. Gre za več samostrelov in kose drugega orožja.

Preiskava se je osredotočila na pet moških in eno žensko, starih med 32 in 64 let, ki so jih sumili "priprave nasilnega kaznivega dejanja, ki ogroža državo", je sporočila policija. V teku so zaslišanja, so dodali. Pregledujejo tudi njihove prenosne telefone, računalnike in druge elektronske naprave.

Reuters

Na spletni storitvi za izmenjavo takojšnjih sporočil Telegram so se pojavile grožnje s smrtjo Kretschmerju, ki je viden zagovornik cepljenja proti covidu-19. O njih so 7. decembra prvi poročali novinarji nemške javne televizije ZDF, ki so se uspeli infiltrirati v šifriran pogovor kakih sto "nasprotnikov cepljenja, države in sedanjih zdravstvenih politik" na Telegramu.

Reuters

Policija je nato sprožila preiskavo, ki je pripeljala do današnjih racij na vzhodu Nemčije. 

Reuters

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, se je v Nemčiji razvilo veliko in delno radikalizirano gibanje, ki nasprotuje zajezitvenim ukrepom, sprejetim v času pandemije covida-19. To je še posebej močno prav na Saškem - v zvezni deželi na ozemlju nekdanje Vzhodne Nemčije, ki jo je pandemija posebej hudo prizadela in kjer je precepljenost nižja od nacionalnega povprečja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta