V Nemčiji se je inflacija upočasnila nad pričakovanji

STA, Gr.G.
01.07.2024 15:16

Junijska inflacija v območju z evrom bo znana v torek, maja je znašala 2,6 odstotka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene energije so junija na letni ravni padle za 2,1 odstotka.
Andrej Petelinšek

V Nemčiji se je inflacija junija upočasnila bolj, kot so pričakovali analitiki. Na letni ravni je znašala 2,2 odstotka, kaže prva ocena nemškega statističnega urada. Maja je inflacija v največjem evropskem gospodarstvu pospešila na 2,4 odstotka, kar je bila prva rast v šestih mesecih. Analitiki so ocenjevali, da bo junija ostala nespremenjena. "Nihanja se nadaljujejo, a na splošno se trend premika v pravo smer," je dejala glavna ekonomistka pri KfW Fritzi Koehler-Geib. 

Cene energije so junija na letni ravni padle za 2,1 odstotka, potem ko so se maja znižale za 1,1 odstotka. Hrana se je podražila za 1,1 odstotka, cene storitev pa so na letni ravni narasle za 3,9 odstotka. Junijski padec inflacije je dobrodošel signal za Evropsko centralno banko, ki je prejšnji mesec prvič po letu 2019 znižala obrestne mere, poroča AFP. Junijska inflacija v območju z evrom bo znana v torek, maja je znašala 2,6 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta