V tekmi za Johnsonovega naslednika ostala Sunak in Trussova

Jon Knez Jon Knez
20.07.2022 19:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalec bo postal tako vodja konservativne stranke kot novi predsednik britanske vlade.
Epa

Britanski premier v odhodu Boris Johnson je danes še zadnjič odgovarjal na vprašanja poslancev britanskega parlamenta. Dejal je, da je njegovi vladi uspelo preoblikovati britansko demokracijo in obnoviti neodvisnost države. Od položaja se je poslovil z besedami "Hasta la vista, baby" iz filma Terminator. Kot poročajo britanski mediji, je svojemu nasledniku, ki bo znan do septembra, svetoval, naj se tesno drži Američanov, podpira Ukrajino in se zavzema za svobodo in demokracijo v svetu.

Člani konservativne stranke so včeraj tudi še zadnjič glasovali za Johnsonovega naslednika tako na čelu stranke kot tudi na premierskem stolčku. Potem ko je iz tekme nekoliko nepričakovano izpadla ministrica za trgovino Penny Mordaunt, finalna kandidata ostajata nekdanji finančni minister Rishi Sunak in zunanja ministrica Liz Truss. Sunak, ki je v vseh krogih glasovanja vodil, je na včerajšnjem glasovanju prejel 137 glasov, Trussova pa 113. Mordauntova, ki je do včeraj zavzemala drugo mesto, je iz tekme izpadla s 105 glasovi.

Boris Johnson in Rishi Sunak
Epa

Sunak je visoko podporo užival predvsem pri torijskih poslancih, ne pa tudi pri preostalih članih stranke. Iz njegovega tabora so sporočili, da je dosegel močan rezultat in da bo garal, da bi pridobil še podporo drugih torijcev. Izpostavili so še, da bo, če bo zmagal, premagal laburiste, zaščitil državo in izkoristil priložnosti brexita. Liz Truss je po razglasitvi povedala, da bo v kampanji zagovarjala svoj drzni novi gospodarski načrt, ki bo znižal davke. "Naslednjih nekaj tednov bom preživela v dokazovanju, da sem jaz prava oseba za vodenje stranke in države," njeno izjavo povzema The Guardian.

O zmagovalcu bo odločilo tajno glasovanje po pošti. Glasovalno pravico ima okoli 160 tisoč članov konservativne stranke. Zmagovalec bo znan do 5. septembra, 25. julija pa se bosta Sunak in Trussova prvič soočila v debati na BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta