Britanski premier zapušča "najboljšo službo na svetu"

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
07.07.2022 19:05

Boris Johnson ni več šef torijcev, z odstopom pa je odprl pot do novega premiera, ki naj bi ga Britanci dobili jeseni. Toda mnogi zahtevajo, naj spričo številnih afer, škandalov in laži tudi kot premier odstopi takoj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Johnson po včerajšnjem nastopu pred novinarji na Downing Streetu 10, kjer je razkril, da Združeno kraljestvo jeseni dobi novega premiera
Tolga Akmen

Britanski premier Boris Johnson je včeraj odstopil kot vodja britanskih konservativcev, torej torijcev. S tem je tudi odprl pot nasledniku na položaju predsednika vlade, na katerem bo sicer vztrajal do jeseni. Kot navaja BBC, bo poleti tako potekala tekma za vodenje torijcev, zmagovalec pa bo 58-letnega Johnsona zamenjal predvidoma oktobra, ko bo konferenca konservativne stranke.

"Jasno je, da je volja parlamentarne konservativne stranke izbrati novega vodjo stranke in s tem tudi novega predsednika vlade," je včeraj dejal 58-letni Johnson. Dodal je, da bi se moral postopek izbire novega voditelja začeti zdaj, časovnica pa bo objavljena prihodnji teden. V odstopnem govoru je še dejal, da je "žalosten, saj zapušča najboljšo službo na svetu".

Nasprotniki hladijo šampanjce

Kako Britanci doživljajo Johnsonovo slovo od položajev na obroke, smo v London povprašali britansko-slovensko režiserko in producentko iz produkcijske hiše Partisan Media Nino Kojimo: "Kot mnogi Britanci sem tudi jaz že zjutraj na led dala šampanjec. Vendar ga ne bom odprla, dokler ne vidim, kako Johnson fizično zapušča Downing Street 10. Johnsonovo predsedovanje vladi je bilo groza. Mož je patološki lažnivec, nepošten je bil že kot dopisnik Daily Telegrapha. Samo za ilustracijo. Komu je kdaj v Wikipedii pisalo, kot je za Johnsona pred poroko s sedanjo ženo Carrie leta 2019​, da ima 'vsaj pet otrok'?" No, zdaj jih ima z novo ženo uradno že sedem. Toda na Otoku se širijo govorice, da je v tem času hčerko zaplodil tudi neki ruski balerini, a tega otroka (še) ni priznal.

Phil Noble/REUTERS

Johnson se je sicer še v sredo kljubovalno, kot so zapisali pri STA, odzival na pozive svojih nekdanjih privržencev, naj odstopi. Možnost odstopa je izključil ter zatrdil, da je najzgodnejši datum za splošne volitve čez dve leti. Prav tako je zviška zavrnil pozive opozicijskih laburistov po predčasnih volitvah, ker da si vendar nihče v državi ne želi, da bi se politiki zdaj ukvarjali s predvolilno kampanjo. Kljub pritiskom je Johnson vztrajal, da bo vlada še naprej osredotočena na pomoč družinam pri reševanju krize zaradi naraščajoče inflacije in da bo znižal davke za 30 milijonov državljanov: "Ko se soočamo z največjo vojno v Evropi v zadnjih 80 letih, se pričakuje, da bo vlada nadaljevala delo in da ne bo odšla."

Naj tudi kot premier gre takoj!

Po treh burnih letih na položaju, ki so jih zaznamovali brexit, pandemija covida-19 ter skoraj neprekinjene afere in očitki na račun Johnsonovega laganja, naj bi premier torej skupaj z včeraj imenovanim kabinetom tekoče posle opravljal do letnega kongresa konservativne stranke. Vendar mnogi britanski politiki ne želijo niti tega. Nekdanji konservativni premier John Major se je po poročanju časnika The Guardian oglasil z besedami, da "ne bi bilo pametno, da Johnson vodi vlado še do jeseni". Zato predlaga, da bi vlado prevzel morda Johnsonov namestnik v njej Dominic Raab ali pa da bi torijci spremenili časovnico za izvolitev novega predsednika in bi se Johnsona tudi kot premiera znebili čim prej. Podobno je razmišljal vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer: "Njegova lastna stranka se je odločila, da je čas - zato ga ne morejo še naprej vsiljevati državi." Če Johnson ne bo premierskega položaja zapusti takoj, je dodal Starmer, bodo laburisti vzeli stvari v svoje roke in v imenu nacionalnega interesa vložili glasovanje o nezaupnici.

Henry Nicholls/REUTERS

Medtem je samo od torka njegovo vlado zapustilo več kot 50 funkcionarjev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Na sredine pozive članov njegovega kabineta in strankarskih kolegov, med katerimi so bili tudi notranja ministrica Priti Patel, minister za promet Grant Shapps, bojda pa tudi novoimenovani minister za finance Nadhim Zahawi, se je premier odzval tako, da je odpustil ministra za stanovanjsko politiko in lokalno samoupravo Michaela Gova. Ta naj bi mu bil prvi povedal, da mora odstopiti v dobro torijcev, ki jim rapidno pada javna podpora, in države. Gove je bil sicer Johnsonova desna roka v kampanji za brexit leta 2016, vendar se je istega leta odločil kandidirati proti njemu za mesto vodje konservativcev, enako pa je storil tudi leta 2019. Po poročanju časnika The Sun naj bi bil Johnson kolegom v sredo dejal še, da bodo morali "pomočiti roke v kri", če ga bodo želeli odstraniti s položaja. Johnson je sicer že prejšnji mesec le s težavo preživel glasovanje o nezaupnici s strani njegovih torijskih poslancev, saj jih je več kot 40 odstotkov glasovalo proti njemu.

Pincher kot kaplja čez rob

V sredo pozno zvečer je odstopil tudi minister za Wales Simon Hart, češ da so s kolegi poskušali narediti vse, da bi "ladjo obrnili", vendar jim to žal ni uspelo. Pred tem sta z ministrskih mest odstopila še minister za Severno Irsko Brandon Lewis in ministrica za izobraževanje Michelle Donelan. Oba sta dejala, da glede na okoliščine nista imela druge izbire.

Val odstopov se je sprožil po tem, ko je Johnson povzročil škandal z imenovanjem Chrisa Pincherja. Ta je namreč bil pred tem obtožen, da je pijan otipaval dva moška. Johnson je sprva dejal, da o obtožbah ni vedel nič, toda nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019. Naposled je le priznal, da je bilo imenovanje Pincherja za nadzornika discipline med torijskimi poslanci napaka, in se je za to opravičil, poroča španska tiskovna agencija EFE. Johnson se je že prej soočal s številnimi aferami, ena takih so bile tudi zabave s sodelavci na Downing Streetu 10, ker je sedež britanske vlade, v času, ko je taista vlada zavoljo pandemije covida-19 državljanom prepovedala vsa druženja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta