V Veliki Britaniji za "posvojitev" na voljo tisoč rdečih telefonskih govorilnic

STA, Gr.G.
20.08.2023 18:29

Od leta 2008, ko je BT uvedel program "Posvoji govorilnico", so skupnosti po vsem Združenem kraljestvu prevzele več kot 7200 telefonskih govorilnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Veliki Britaniji je ob nenehnem upadanju uporabe telefonskih govorilnic za "posvojitev" na voljo še okoli tisoč znamenitih rdečih telefonskih govorilnic. Telefonskih govorilnic je bilo v Združenem kraljestvu največ v 90. letih prejšnjega stoletja, ko jih je bilo približno 100.000. Sedaj, ko se je njihova uporaba močno zmanjšala zaradi vse večjega števila mobilnih telefonov, ki ga uporablja že 98 odstotkov odraslega prebivalstva, pa jih je delujočih samo še okoli 20.000.

Tri tisoč tradicionalnih rdečih govorilnic je takšnih, kot jo je leta 1924 oblikoval arhitekt Sir Giles Gilbert Scott.
Reuters

Od tega je približno 3000 tradicionalnih rdečih govorilnic takšnih, kot jo je leta 1924 oblikoval arhitekt Sir Giles Gilbert Scott. Britansko telekomunikacijo podjetje BT zdaj poziva skupnosti, naj izkoristijo njen program in "posvojijo" rdeče telefonske govorilnice ter jih na ta način pomagajo ohraniti in preoblikovati v druge namene.

Od leta 2008, ko je BT uvedel program "Posvoji govorilnico", so skupnosti po vsem Združenem kraljestvu prevzele več kot 7200 telefonskih govorilnic za ceno samo enega funt na kos. "Posvojijo" jih lahko občinski ali župnijski sveti ter registrirane dobrodelne organizacije.

Doslej so jih spremenili za različne namene, od tega, da v njih hranijo defibrilatorje, do knjižnic ter mini umetniških galerij in lokalnih muzejev. Iz BT so še sporočili, da še naprej odstranjuje telefonske govorilnice, ki niso več v uporabi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta