V Zagrebu čakajo dokumentacijo o ruskem cepivu. Če ga odobrijo prej kot Ema, je to legitimno, je povedal minister

STA, VČ
03.03.2021 12:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V središču Zagreba v ponedeljek, ko so gostinci lahko odprli terase. 
EPA

Hrvaška je pozvala Rusijo, naj pospeši dostavo dokumentacije o cepivu Sputnik V, ki ga nameravajo v Zagrebu odobriti, preden bo njegovo uporabo dovolila Evropska unija, je danes povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Potrdil je, da je v torek med pogovorom z ruskim veleposlanikom na Hrvaškem pozval rusko stran, naj pospeši dostavo dokumentacije o cepivu Sputnik V, da bi hrvaška agencija za zdravila (Halmed) lahko ocenila, ali je varno, kakovostno in učinkovito za redno uporabo na Hrvaškem. Gre za legitimna prizadevanja hrvaške vlade, je izjavil.

Povedal je še, da pogovor z Rusijo o cepivu ne pomeni, da se je Hrvaška oddaljila od skupne nabave cepiv pod okriljem Evropske komisije, temveč da gre za iskanje komplementarnih načinov, ki bodo v skladu s predpisi EU. Obstaja da možnost, da bo Hrvaška nabavila rusko cepivo, preden ga bo EU odobrila. Beroš meni, da bo Halmed potreboval nekaj tednov za preverjanje ruske dokumentacije.

Na Hrvaškem so doslej uporabili 226.619 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 166.382 ljudi, med njimi 60.237 z dvema odmerkoma.

V državi so v minulih 24 urah ob 7292 testih potrdili 747 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je sedem bolnikov s covidom-19. Minulo sredo so potrdili 688 novih okužb, teden dni pred tem 502, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili za 11,7 odstotka več novih okužb kot od ponedeljka do srede prejšnji teden. Dodal je, da 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 139,5. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 1361,1.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta