Več kot 4800 spolnih zlorab v Katoliški cerkvi na Portugalskem, a policija bo odprla samo 25 primerov

STA, Va
13.02.2023 12:52

Neodvisna komisija je zbrala več kot 500 pričevanj in dobila vpogled v široko mrežo žrtev od leta 1950 naprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Najmanj 4815 mladoletnikov je bilo od leta 1950 žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi na Portugalskem, je ugotovila neodvisna komisija, ki je v približno letu dni preiskave zbrala več kot 500 pričevanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta pričevanja so nam odkrila vpogled v veliko širšo mrežo žrtev, ki jih je bilo najmanj 4815," je na novinarski konferenci ob predstavitvi končnih ugotovitev v Lizboni danes dejal koordinator neodvisne komisije, otroški psihiater Pedro Strecht.

V veliki večini primerov so očitana kazniva dejanja že zastarala, 25 pa so jih po njegovih besedah predali policiji in je sproženih že več preiskav.

Preiskavo za zdaj objavljeno poročilo je konec leta 2021 naročila portugalska Cerkev. Komisija, ki jo sestavlja šest strokovnjakov, je delo začela januarja lani. Že jeseni je poročala o pričevanjih več kot 400 domnevnih žrtev katoliških duhovnikov.

Eden od redkih primerov, ki je romal na policijo, je pričevanje 43-letne ženske, ki trdi, da jo je pri 17 letih, ko se je pripravljala na vstop med nune, med spovedjo posilil duhovnik. V pogovoru za AFP je povedala, da je napadalca po več letih prijavila cerkvenim oblastem, ki pa naj bi bile zgolj posredovale njeno pritožbo v Vatikan, od koder ni prejela odgovora. V neodvisni komisiji je sedaj po lastnih besedah našla razumevanje in podporo, ki ju potrebuje.

Prelat portugalske Cerkve Manuel Clement je aprila lani izrazil pripravljenost priznati napake iz preteklosti in prositi žrtve za odpuščanje. Danes je tudi sodeloval na predstavitvi končnih ugotovitev neodvisne komisije.

Zaradi na tisoče odkritih primerov spolnega nasilja, ki so jih zagrešili duhovniki, in obtožb za prikrivanje teh zlorab je papež Frančišek leta 2019 napovedal oster boj proti spolnim zlorabam znotraj Cerkve. Podobne preiskave kot na Portugalskem so sprožili tudi v več drugih državah, vključno z Avstralijo, Francijo, Nemčijo, Irsko in Nizozemsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta