(VELIKA NAPOVED) Pred nami zelo vroče poletje z dolgimi vročinskimi valovi, grozijo tudi hude nevihte

M.R.
21.05.2019 16:08

Vremenu posvečena spletna stran AccuWeather, ki s svojimi podatki napaja tudi marsikateri pametni telefon v Sloveniji, je objavila veliko napoved za prihajajoče poletje za celotno Evropo - obetajo se nevarni vročinski valovi, hkrati pa jugovzhodno Evropo in Balkan čakajo tudi hude nevihte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med drugim bodo dolga sušna obdobja na celotnem delu stare celine povzročala nemalo težav kmetom. Na območju Dalmacije in v južnih delih celinske Hrvaške se obetajo tudi zelo močne nevihte, na severnem Jadranu pa bodo dolga obdobja visokih temperatur in vročinski valovi. Gre za področja, ki so hkrati tudi precej priljubljene destinacije Slovencev za preživljanje poletnih počitnic. 
Nevarne nevihte bodo sicer divjale tudi na območju od Grčije do Srbije, Romunije in Bolgarije ter na delih Jadrana. "Te nevihte bodo prinašale veliko strel, poplav in orkanskih vetrov ter točo," opozarjajo meteorologi, ki ne izključujejo niti tornadov. Močne nevihte bodo najbolj pogoste v popoldanskih in večernih urah, so še zapisali v napovedi za Balkan. 

Ekstremno visoke temperature

Vročinski valovi naj bi se po Evropi začeli že v juniju, najprej nad Portugalsko in Španijo in naj bi se nato razširili vse do Poljske in Madžarske. Ti valovi bodo daljši kot lani, ko so nad posameznimi deli Portugalskem, Belgije, Nizozemske, Nemčije ter  Skandinavije zabeležili rekordne temperature, ki so trajale okoli tedna dni. 

Sonce in vročina 
Večer

​Irska in Velika Britanija s povprečnimi temperaturami

Sušna obdobja bodo vladala tudi nad severno Francijo, Irsko in južnim delom Velike Britanije. Na tem območju bodo temperature nekako v povprečju za obdobje med junijem in avgustom, mogoči bodo tudi krajši vročinski valovi, ki pa ne bodo daljši od treh ali štirih dni. Pri AccueWeatherju menijo, da lahko na teh območjih pričakujejo temperature do 32 stopinj Celzija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta