Veliki X razburja in povzroča težave

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.08.2023 16:38

Elon Musk izgubil eno bitko v preoblikovanju blagovne znamke Twitter. Z glavnega poslopja v San Franciscu so morali odstraniti ogromen utripajoči X.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z novim logotipom na stavbi Twitterja v San Franciscu v Kaliforniji mestne oblasti niso bile zadovoljne.
Reuters

Tehnološko podjetje X, nedavno poznano kot Twitter, je moralo v ponedeljek zaradi spora z mestnimi oblastmi s strehe glavnega poslopja družbe v San Franciscu odstraniti ogromen X. Utripajoči znak so namestili pred nekaj dnevi, lastnik podjetja milijarder Elon Musk je s tem izgubil že drugo bitko v nameri, da preobrazi to družbeno omrežje z novo podobo. Za Fortune je Musk sicer povedal, da kljub polenom, ki mu jih mestne oblasti mečejo pod noge, to še ni dovolj dober razlog, da bi se odločil za selitev sedeža družbe drugam, čeprav dobiva veliko dobrih ponudb.

Reuters

Njegov odnos do mesta je opisal kot zapleten. Že dolgo je javno kritiziral mesto, maja je poslovno središče označil za "katastrofo" in ga primerjal z "zapuščeno zombi apokalipso". Mesec dni kasneje je izjavil, da se številni zaposleni pri Twitterju ne počutijo varne, ko prihajajo na delo. Češ da so jim razbili stekla avtomobilov, medtem ko so bili parkirani pred pisarno. V zadnjem obdobju se je sicer veliko podjetij iz mesta izselilo, predvsem zaradi visoke stopnje kriminala.

Milijarder je Twitter kupil lani za 44 milijard dolarjev, strokovnjaki pa ocenjujejo, da je vrednost družbe zgolj tretjino zneska, ki ga je plačal. Poslopje, v katerem so glavne pisarne družbenega omrežja, so prejšnji teden dobile novo zunanjo osvetljavo. Delavci so na streho stavbe namestili ogromen svetleč znak X, ki je utripal in ponoči razsvetljeval bližnjo okolico. To lokalnim prebivalcem ni bilo pogodu, pritožili pa so se tako zaradi moteče svetlobe kot tudi zaradi varnosti. Dejali so, je videti, kot da se bo novi logotip vsak čas odlomil in padel na tla, je poročalo več svetovnih medijev.

Reuters

Mestni inšpektorji so po prijavi več pritožb glede strukturne varnosti in svetlobnega onesnaževanja v ponedeljek zjutraj ukazali odstranitev znaka. Ugotovili so, da ni nihče pridobil dovoljenja za njegovo postavitev, lastnik stavbe, v kateri X najema prostore, pa bo moral plačati stroške vseh dovoljenj za namestitev in odstranitev znaka ter preiskave primera. Je pa podjetje X precej oviralo inšpektorje pri delu, saj so jim večkrat onemogočili dostop do strehe, da bi preverili stanje znaka. Ob tem pa so zatrjevali, da je znak le začasna instalacija za neki dogodek.

Musk je pred malo več kot enim tednom sporočil, da se bo Twitter preimenoval v X. Za vizualno in vsebinsko prenovo se je odločil, ker se mu ime Twitter ni več zdel primeren. Sedaj želi preoblikovati celotno podjetje v več kot le omrežje za pošiljanje sporočil. A je pri tem naletel na novo težavo. Elon Musk napoveduje, da bo platforma X vsepovsod, podobno kot kitajska platforma WeChat. S tem, tako njegovi načrti, bi X postal profitabilen. A kot piše Business Insider, ZDA niso Kitajska in uspeha WeChata v Ameriki ne bo mogoče ponoviti. Muskovi načrti, da bo X spremenil v "aplikacijo za vse", ki ima celovito komunikacijo in sposobnost vodenja celotnega finančnega sveta, se morda ne bodo izšli.

'X' logo is seen on the top of the headquarters of the messaging platform X, formerly known as Twitter, in downtown San Francisco, California, U.S., July 30, 2023. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria

Že maja 2022 je milijarder v podkastu All-In povedal, da je WeChat dober model, saj dela vse. "To je nekako tako kot Twitter in PayPal ter cel kup drugih stvari, vse skupaj z odličnim vmesnikom. Resnično gre za odlično aplikacijo. Česa takšnega nimamo zunaj Kitajske." A strokovnjaki vidijo težavo v tem, da je WeChat bil tako zasnovan že od samega začetka. WeChat ima danes več kot 1,3 milijarde aktivnih mesečnih uporabnikov, kar je skorja štirikrat več, kot jih je imel Twitter decembra 2022 (368 milijonov). WeChat je preprosto vseprisoten del vsakdanjega življenja v državi, kitajski trgovci na drobno so postali brezgotovinski in večinoma sprejemajo plačila prek storitve digitalne denarnice WeChat, X pa se je po mnenju poznavalcev preoblikovanja lotil prepozno in se sooča s preveč tekmeci, da bi si lahko na tržišču zagotovil prevlado.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta