(VIDEO) Brez pilota: Smo korak bliže avtonomnim komercialnim letom. Si to sploh želimo?

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.01.2020 09:58

Airbus potrdil, da je z letališča Toulouse-Blagnac v Franciji eno izmed njihovih testnih letal vzletelo popolnoma samodejno, torej brez posredovanja pilota.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Koncept komercialnih letov brez pilota letalska industrija razvija že več let. Tehnologija, ki omogoča avtonomno letenje, je že lep čas na voljo, sedaj je Airbus potrdil, da je decembra lani z letališča Toulouse-Blagnac v Franciji eno izmed njihovih testnih letal vzletelo popolnoma samodejno, torej brez posredovanja pilota. Evropski proizvajalec letal je prejšnji mesec zaključil serijo uspešnih testiranj avtopilota, posadka pilotov je bila med njimi zgolj v pripravljenosti, poroča CNN. 
{embed_youtube}https://youtu.be/9TIBeso4abU{/embed_youtube}
Osem uspešnih vzletov so opravili z letalom A350-1000 v obdobju štirih mesecev in pol. Airbusov testni pilot Yann Beaufils je pojasnil, da avtopilota za avtonomno letenje vključijo med poravnavo na vzletni stezi, medtem ko čakajo na dovoljenje za vzlet. "Ročice za plin sva premaknila na nastavitev vzleta in spremljala letalo. To je pričelo avtomatično pospeševati, pri tem pa se je držalo sredinske črte vzletne steze in natančno upoštevalo določeno število vrtljajev turbine, kot je vnešeno v sistem. Nos letala se je pričel samodejno dvigati in čez nekaj sekund smo bili v zraku," opisuje proceduro Beaufils.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta