(VIDEO) Joe Biden napovedal, da bo še enkrat kandidiral za ameriškega predsednika

STA, Va
25.04.2023 12:20

Želi dokončati delo, je pojasnil v objavi svoje druge zaporedne kandidature. V novo predsedniško tekmo gre skupaj s podpredsednico ZDA Kamalo Harris. Takoj so se oglasili republikanci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ameriški predsednik Joe Biden je v videonagovoru, ki ga je objavil na twitterju in na uradni strani kampanje, napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2024, za svoj drugi mandat v Beli hiši. 

"Vsaki generaciji se zgodi trenutek, ko se mora postaviti za demokracijo. Za temeljne svoboščine. Verjamem, da je to naš trenutek. Zato ponovno kandidiram. Pridružite se nam​. Dokončajmo to delo," pravi Biden, ki bo novembra dopolnil 81 let. 

Biden je kandidaturo objavil natanko štiri leta po objavi prve, ki se je končala z zmago leta 2020 proti republikancu Donaldu Trumpu.

V nagovoru je 46. ameriški predsednik ocenil, da bodo pravica do splava, obramba demokracije, volilna pravica in socialna varnost med najpomembnejšimi vprašanji na novih volitvah. Volivci se bodo morali odločiti, ali bodo naslednji generaciji pustili več ali manj svobode, več ali manj pravic.

Spomnil je, da je bilo geslo njegove kampanje leta 2020 "bitka za dušo" ameriškega naroda, in predstavil svoj slogan za leto 2024: "Dokončajmo delo". 

Kmalu po objavi nagovora sta Biden in 58-letna Kamala Harris začela uradni postopek za kandidaturo, ko sta zvezni volilni komisiji prijavila svoji volilni kampanji.

Tudi Kamala Harris je v tvitu potrdila svojo vnovično kandidaturo: "Kot Američani verjamemo v svobodo, verjamemo, da bo naša demokracija tako močna, kot bo močan naš boj zanjo." Zato se z Bidnom potegujeta za vnovično izvolitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta