(VIDEO) Na območju Neuma v BiH obsežen požar, v Šibeniku razmere pod nadzorom

A.L., STA, Va
03.08.2022 12:10

Na območju mesta Neum v BiH od torka divja obsežen požar, ki ga gasilcem še ni uspelo spraviti pod nadzor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Plameni so ogrozili celo stanovanjske hiše in začasno ustavili promet proti notranjosti države. Tamkajšnje oblasti so danes Hrvaško zaprosile za kanader, ki bi pomagal pri gašenju. Na pomoč prihaja tudi helikopter vojske BiH.

Požar v zaledju Neuma je izbruhnil v torek dopoldne in se hitro razširil. Ogrozil je stanovanjske hiše in gospodarska poslopja v več naseljih. Nekaj časa je bila zaprta celo cesta, ki povezuje Neum z mestom Stolac.

NEUM, BOSNIA AND HERZEGOVINA - AUGUST 03: Firefighters intervene by land to control a wildfire in Neum, Bosnia and Herzegovina on August 03, 2022. Efforts to extinguish the forest fire that started yesterday continue today. Adnan Demic/Anadolu Agency,Image: 711704217, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia
Profimedia

Na pomoč v boju z ognjenimi zublji so lokalnim gasilcem že v torek priskočile ekipe iz bližnjih krajev tako v BiH kot na Hrvaškem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po besedah župana Neuma Dragana Jurkovića so za pomoč iz zraka zaprosili zaradi velike površine, na kateri se je razširil požar, zaradi nevarnosti za objekte in težko dostopnega terena.

Ali bo jim na pomoč prišel hrvaški kanader, je sicer odvisno od stanja požarov na Hrvaškem, je pojasnil in dodal, da jim denimo v torek ni mogel pomagati, ker je gasil na območju Šibenika. Po drugi strani pa že v kratkem pričakuje odobritev napotitve helikopterja oboroženih sil BiH.

Profimedia

Požari, ki so v torek izbruhnili v okolici Šibenika, so sicer še zmeraj pod nadzorom. Gasilci so na terenu ostali celo noč, umaknile so se zračne sile. Ljudi opozarjajo, naj bodo pozorni na kakršna koli sumljiva dejanja, saj policija preiskuje možnost namernih požigov.

V sredo popoldne je zagorelo še nad Reko na Hrvaškem. Na teren je odšlo okoli 50 gasilcev. Hrvaškim gasilcem pa je včeraj uspelo omejiti požar, ki je več dni divjal nad Zatonom nedaleč od Dubrovnika in v boju s katerim je v nedeljo umrl gasilec. V Dubrovniku je bil včeraj dan žalovanja, pozno popoldne pa so se od pokojnika poslovili z žalno slovesnostjo, minuto tišine in sirenami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta