(VIDEO) Počil bi lahko kot vetrobransko steklo: Znanstveniki opozarjajo na dramatične spremembe na enem največjih ledenikov

A.L.
14.12.2021 10:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Znanstveniki opozarjajo na dramatične spremembe na enem največjih ledenikov na Antarktiki in napovedujejo, da bi te lahko povzročile resne posledice že v naslednjih petih, desetih letih, piše BBC. Vse kaže, da bi lahko plavajoči del ledenika Thwaites, ki je bil doslej razmeroma stabilen, "počil kot avtomobilsko vetrobransko steklo". Ameriški in britanski raziskovalci zaradi vedno hitrejšega taljenja ledenika, ki vsako leto v ocean "odvrže" 50 milijard ton ledu, izvajajo obsežne raziskave o Thwaitesu, ki ga po površini lahko primerjamo z Veliko Britanijo ali Florido.  

Takšno taljenje je doslej imelo omejen vpliv na gladino morja, a znanstveniki pravijo, da je ledu dovolj, da bi se lahko stalil in dvignil gladino oceana za kar 65 centimetrov. Ob tem velja omeniti, da se tovrstni scenarij verjetno ne bo zgodil še več stoletij. Raziskovalna skupina kljub temu pravi, da se Thwaites za zdaj zelo hitro odziva na globalno segrevanje. "Na sprednji strani ledenika bo prišlo do dramatičnih sprememb, verjetno se bo to zgodilo v manj kot desetletju. Tako objavljene kot neobjavljene študije kažejo v to smer," je dejal profesor Ted Scambos, glavni koordinator raziskav v ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta