(VIDEO) Soočenje brez dretja in žalitev, a komiki bodo imeli nekaj dela z muho

STA, M.R.
08.10.2020 08:00

Podpredsedniška kandidata ZDA Mike Pence in Kamala Harris sta ponoči v Salt Lake Cityju uprizorila ognjevito, a civilizirano izmenjavo pogledov na smer, v katero bi morala iti Amerika, pri čemer podpredsednik ZDA Pence v nasprotju z napovedmi ni bil v pretirano podrejenem položaju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Senatorka Kamala Harris in podpredsednik ZDA Mike Pence med soočenjem.
EPA

Demokratka Kamala Harris je soočenje nemudoma odprla s pričakovanim napadom na ukrepanje vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa proti pandemiji koronavirusa, ki je v ZDA povzročil največ okužb in zahteval največ smrtnih žrtev od vseh držav na svetu.

Mike Pence je v obrambo uporabil Trumpovo prepoved potovanj iz Kitajske, še preden je marca pandemija izbruhnila v ZDA. Harrisova ni spomnila, da prepoved nikakor ni bila popolna, kot je trdil Pence, vendar se ji vsaj glede tega ni bilo treba preveč truditi.

Položaj, v katerem se je znašla Amerika, je nazorno kazala steklena pregrada, ki je ločevala udeleženca soočenja in voditeljico Susan Page iz časopisa USA Today. Pregrada je bila potrebna, ker se je s covidom-19 okužil predsednik ZDA Donald Trump skupaj s prvo damo Melanio Trump ter najmanj 34 uslužbencev Bele hiše in ljudi iz Trumpove orbite.

"Američani so priča največji polomiji katerekoli vlade v zgodovini države," je Trumpov odgovor na pandemijo opredelila Harrisova. Pence, ki ni okužen, je nasprotnico spravil nekoliko v defenzivo glede dejstva, da namerava Biden povišati davke, pri čemer je morala senatorka ponavljati, da le za tiste, ki zaslužijo več kot 400.000 dolarjev na leto.

Sicer pa je bilo soočenje ostro, ampak dovolj vljudno in popolno nasprotje tistega, kar je pred tednom dni v Clevelandu uprizoril Trump, ko je nenehno skakal v besedo demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, ki ga je potem ozmerjal s klovnom in mu zabičal, naj utihne. Spominjala je na čase ameriškega političnega diskurza, ki se po štirih letih Trumpove vladavine zdijo kot antična zgodovina.

Pence je sicer po štetju analitikov televizije CBS Harrisovo desetkrat prekinil, ona pa njega dvakrat, čeprav se to ne bi smelo dogajati. Veliko opravka pa si bodo dali komiki z dejstvom, da se je sredi soočenja na podpredsednikovo sivo glavo usedla črna muha in tam za nekaj časa ostala. To pa je bilo edino razvedrilo na soočenju, kjer sta se kandidata bolj ali manj držala svojih dejstev brez dviganja glasu ali žalitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta