(VIDEO) Športni direktor FC Koper ovadil Josipo Lisac zaradi himne na Milanovićevi inavguraciji

M.R.
20.02.2020 10:24

Športni direktor nogometnega kluba FC Koper Boško Županović je kazensko ovadil hrvaško pevko Josipo Lisac zaradi njene izvedbe hrvaške himne ob prisegi novega hrvaškega predsednika Zorana Milanovića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josipa Lisac
Igor Napast

O tem poroča hrvaški spletni portal Index, ki je z njim tudi govoril. V ovadbi je zapisal, da je pevka na ponižujoč in prezirljiv način izvedla hrvaško himno, s tem pa naj bi škodila ugledu države, kar je kaznivo dejanje. Po njegovih besedah naj bi pri tem uporabljala ponižujočo izgovorjavo in tonaliteto. 
"Poglejte, ne želim si medijske pozornosti. To sem storil kot pravnik in državljan, saj menim, da je bilo to navadno norčevanje in da ne pritiče nobenemu dogodku, kaj šele inavguraciji izvoljenega hrvaškega predsednika," je Županovič, sicer hrvaški državljan, povedal za omenjeni portal. Pravi, da je to storil, ker čuti, da je to njegova državljanska dolžnost. Prijavo je poslal pristojnim organom. 
{embed_youtube}https://youtu.be/oxgRBrx5R2E{/embed_youtube}
Novinar Indexa mu je pojasnil, da ga kliče, ker je želel preveriti informacijo, za katero so v uredništvu sprva menili, da gre za šalo. "Poglejte, delam 18, 19 ur dnevno. V poslu sem že veliko let, zagotovo za to ne bi izgubljal časa. Vzel sem si ga, da sem napisal prijavo. Poslušanje tega je bilo zame neokusno," pojasnjuje. Ocenjuje, da bi to lahko bilo primerno za kak performans, da pa ni primerno za inavguracijo. "Himne ne izvajaš na tak način, himne nikoli ne bi smeli tako izvajati. To je ponižujoče," je dodal. 
Na vprašanje, ali pozna pesmi Josipe Lisac, pa je odgovoril, da gre za njegovo subjektivno oceno in da je tudi v prijavi zapisal, da je sicer opus glasbenice javnosti znan, vendar pa je sam prepričan, da himne ne bi smeli izvajati na tak način. "Če je Milanović vedel, da bo himna zapeta tako, je tudi on storil napako. Nekdo na hrvaškem tožilstvu bo ocenil ovadbo in bo, če jo bo sprejel, o tem odločal tudi sodni svet. Morda bodo vključili tudi sodne izvedence za glasbo," odgovarja pravnik. 
Ko so ga vprašali, ali je bil kdaj kaznovan, je povedal, da še nikoli ni bil obsojen za nobeno kaznivo dejanje. So mu pa leta 2009 sodili zaradi prevare in plačevanja s ponarejenim denarjem, še piše Index. 
Na svojem Facebook profilu je Županović objavil tudi več fotografij z znanimi hrvaškimi osebami, kot je nekdanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, na Hrvaškem obsojeni nekdanji prvi mož nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić in Davor Šuker.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta