(VIDEO) Milanović ob prisegi: Prosim, oprostite mi napake, te niso, ne bodo in tudi niso bile namerne

M.R.
18.02.2020 12:28

Zoran Milanović je danes na Pantovčaku svečano prisegel kot novi hrvaški predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milanović
Reuters

Pred prisego je hrvaško himno zapela znana hrvaška pevka Josipa Lisac. Med drugim so bili prisotni tudi dosedanja predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premier Andrej Plenković ter nekdanja predsednika Ivo Josipović in Stipe Mesić in  še nekateri člani aktualne vlade.  
Milanović je po prisegi dejal, da volitve niso namenjene iskanju resnice. "Namenjene so dosegu mirnega kompromisa med številnimi željami različnih ljudi. Večina lahko glasuje, da ni težav s podnebnimi spremembami, a to ne bo spremenilo resnice, da ta problem obstaja. Resnica ni vprašanje svobodne interpretacije in vprašanje želje naroda," je dodal. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/videos/1048855775485818/{/facebookpost}
Še pred tem se je zahvalil svojim predhodnikom, "predsedniku (Franju) Tuđmanu, ki ga nisem poznal, predsedniku Josipoviću, Mesiću in Grabar-Kitarovićevi, ki so dali svoj maksimum, vsak na svoj način, a prepričan sem, da z nekim skupnim imenovalcem, to pa je dobra vera," je dejal uvodoma. 
Nato je v nadaljevanju poudaril, da bo deloval konstruktivno, predano, transparentno in dosledno. V zunanji politiki napoveduje svojo usmerjenost na točke, s  katerimi je mogoče graditi varnost in razvoj. Že vnaprej je tudi prosil, da se mu oprosti vse njegove napake. "Te niso namerne, ne bodo namerne in tudi nikoli niso bile ... In ni napačno, kadar se naša mnenja razhajajo ..." 
Hrvaška je po besedah Milanovića dovolj sposobna in izkušena, da lahko vsem ponudi izobrazbo. "Naša prihodnost pa je odvisna od tega, kako se bomo obnašali do svoje kulture," je zatrdil. "Naše republike ne tvorijo le visoko izobraženi, podjetni, tekmovalni, je tudi del nekvalificiranih delavcev, in akademikov. Pripada tudi podplačanim delavcem na blagajnah in menedžerkam v javnih in zasebnih podjetjih."
Končal pa je s trditvijo, da Hrvaška potrebuje vsakega človeka. "Vsak človek mora dobiti priložnost za dostojanstveno in mirno življenje od svojega dela. Živeli in živela Republika Hrvaška!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta