(VIDEO) Ukrajinci napadli pomembno rusko pristanišče v Črnem morju, poglejte posnetke

M.R., STA
05.09.2024 11:11

Zgodaj zjutraj so ukrajinske sile glede na poročila ukrajinskih medijev in vojnih blogerjev s pomorskimi droni napadle pristanišče Novorusisk. Putin pa je spregovoril o zavzetju Donbasa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusko pristanišče Novorusisk je bilo napadeno že v začetku julija.
Profimedia

Gre za ključno rusko pristanišče v Črnem morju, saj so prav tam privezane ladje ruske črnomorske flote, ki so jo Ukrajinci že večkrat napadli in pregnali iz voda ob polotoku Krim. 

Ukrajinci še branijo Pokrovsk

Več sto ukrajinskih vojakov trenutno brani položaje južno od mesta mesta Pokrovsk v regiji Doneck. Mesto predstavlja pomembno logistično središče za ukrajinsko vojsko, nekateri vojaški strokovnjaki pa ukrajinskim silam že nekaj dni svetujejo, naj se umaknejo, saj bi jih lahko številčno močnejša ruska vojska obkolila in uničila, poroča Forbes.

Zdi pa se, da Ukrajinci še niso povsem obupali. Včeraj pa so očitno dobili krvave spopade z Rusi na ključnem križišču ceste in železniške proge med območji, ki jih branijo in glavnim ukrajinskim sektorjem proti severu. 

Spopadi so se začeli, ko sta najmanj dva ruska oklepnika pridivjala po glavni cesti proti kraju Selidove, ki ga nadzorujejo ukrajinske sile. Gre za mesto, ki je pomembno za obe strani, saj lahko Ukrajincem omogoča, da lahko na levem boku ogrožajo ruske enote, ki se približujejo Pokrovsku. 

"Pretekli teden je poveljstvo ruskih sil glavno pozornost preusmerilo z neposrednih napadov na Pokrovsk na Selidove in okoliška območja proti vzhodu in jugovzhodu," je sporočil ukrajinski Center za obrambne strategije. "Če bodo uspešni, bodo lahko nadaljevali proti Pokrovsku in zavarovali levi bok sil, ki prihajajo z juga," so dodali. 

Ukrajinci skušajo to Rusom preprečiti in tako še naprej levemu boku ruskih sil onemogočati pristop do Pokrovska. Včeraj se je proti vzhodnemu delu Selidova začelo približevati rusko transportno oklepno vozilo, ki ga je hitro opazil ukrajinski dron. Ukrajinski tank ga je zadel, ko so se ruski vojaki izkrcavali in so bili pri tem bodisi ranjeni bodisi so umrli. Približalo se je še eno rusko oklepno vozilo, ki je bilo prav tako onesposobljeno. Ukrajinski tank je nato s proge odstranil ruski oklepnik. 

Putin kot glavni cilj Rusije navaja zavzetje Donbasa

Ruski predsednik Vladimir Putin je kot glavni cilj agresije v Ukrajini navedel zavzetje regije Donbas na vzhodu države. Zatrdil je tudi, da ukrajinske sile po njihovem bliskovitem vdoru v rusko regijo Kursk postopoma potiskajo nazaj. Znova je dejal, da je pripravljen na pogajanja s Kijevom.

Kot je na gospodarskem forumu v Vladivostoku dejal Putin, Ukrajini z vdorom v Kursk v začetku avgusta ni uspelo ustaviti prodora ruske vojske na vzhodu Ukrajine. "Cilj sovražnika v Kursku je bil, da preusmerimo sile in ustavimo ofenzivo na določenih območjih, zlasti v Donbasu, ki ostaja naš glavni cilj," je zatrdil.

Menil je celo, da se je ukrajinska vojska s tem oslabila, medtem ko da je ruska pospešila svoje napredovanje. Obenem je dejal, da jim je uspelo ukrajinske sile, ki so zavzele nekaj mest in vasi v obmejni ruski regiji, potisniti nazaj.

Kljub temu, da je po vdoru v Kursk Putin zatrdil, da v tovrstnih okoliščinah pogajanja niso mogoča, je danes znova izrazil pripravljenost na pogovore. "Ali smo se pripravljeni pogajati z njimi? Tega nismo nikoli zavračali," je dejal.

A ob tem je navedel, da bi morali pogovori potekati na podlagi dogovora med Moskvo in Kijevom, ki sta ga strani leta 2022 dosegli v Istanbulu in je vmes že padel v vodo.

Kremelj je že večkrat zatrdil, da sta bili državi spomladi leta 2022, kmalu po začetku ruske agresije, na pragu dogovora. "Uspeli smo doseči dogovor, o tem priča tudi podpis vodje ukrajinske delegacije, kar pomeni, da je bila ukrajinska stran v splošnem zadovoljna z doseženim," je Putin povedal danes.

Prepričan je, da ga na koncu niso uveljavili, ker da so prejeli povelje, naj tega na storijo, saj da so "elite ZDA, Evrope - nekaterih evropskih držav - želele doseči strateški poraz Rusije".

Rusija sicer od jeseni 2022 regiji v Donbasu, Lugansk in Doneck, obravnava kot del svojega ozemlja. Lugansk nadzoruje skoraj v celoti, Doneck pa je deloma.

V preteklosti je Putin kot pogoj za kakršnekoli mirovne pogovore s Kijevom zahteval umik ukrajinskih sil iz teh dveh regij, obenem pa še iz Hersona in Zaporožja, kar tako Ukrajina kot njene zahodne zaveznice zavračajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta