Na stotine ukrajinskih vojakov bi lahko obkolili južno od Pokrovska, v ruskem napadu na Poltavo ubitih več kot 50 ljudi

M.R.
03.09.2024 14:49

Rusija je izvedla raketni napad na mesto Poltavo, zadela naj bi bila tamkajšnji vojaški inštitut. Hkrati pa Rusi vztrajno in hitro napredujejo proti mestu Pokrovsk. Kjer bi lahko obkolili več sto ukrajinskih vojakov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice ruskega obstreljevanja v mestu Časiv Jar v regiji Doneck.
Reuters

Približevanje ruskih sil mestu Pokrovsk v ukrajinski regiji Doneck v nevarnost spravlja tudi ukrajinske enote južno od omenjenega mesta. Z mestom, njegovimi prebivalci, ki ga še niso zapustili, in oskrbovalnimi linijami so ogroženi tudi ukrajinski vojaki, ki se nahajajo južno od mesta, poroča Forbes. 

Rusija je proti Pokrovsku poslala ogromno količino vojske, potencialno bi jo lahko sestavljalo tudi več deset tisoč vojakov. Od Pokrovska so oddaljeni samo še okoli 10 kilometrov. Zaobšli so položaje ukrajinske vojske med vasjo Memrik in reko Vovčo, ki teče okoli 5 kilometrov vzhodno od vasi. 

Tako bi lahko ruska vojska z nekaj odločnimi manevri prevzela nadzor na območju in obkolila več sto ukrajinskih vojakov. Ključna pri obrambi je tako 25. ukrajinska brigada, ki brani vas Ukrajinsk na severu tega območja. Če s svojimi oklepniki marder ne bodo uspeli ustaviti Rusov, bi jih ti lahko obkolili, opozarja ukrajinski center za obrambne strategije. Obkoljeni bi bili tako deli štirih ukrajinskih brigad, ki so na tem območju. 

Bi se morali umakniti?

Sicer je možno, da so se Ukrajinci že začeli umikati. Če je to res, bi to lahko bila pametna poteza ukrajinskega poveljstva. "Pametno bi bilo, da bi se umaknili, še preden ruske sile odsekajo oskrbovalne poti in poti za umik," so sporočili strokovnjaki proukrajinske organizacije Conflict Intelligence Team. Ukrajinci bi lahko okrepili svoje sile in se vkopali nekaj kilometrov proti zahodu. 

Reuters

Če bodo zapustili to območje, bo to pomenilo, da bodo Rusi prevzeli nadzor nad približno 50 kvadratnimi kilometri, hkrati pa bodo ukrajinski vojaki rešeni. Nekoliko bolj optimistične napovedi pravijo, da bi lahko Ukrajinci upočasnili napredek ruskih sil in jih dovolj zadržali, da bi lahko Ukrajina okrepila obrambno linijo okoli Pokrovska in rešila mesto. 

Dve veliki operaciji

Kljub temu pa so ukrajinski položaji okoli Pokrovska precej krhki. Ukrajinsko poveljstvo v Kijevu skuša obdržati pri življenju dve veliki operaciji - branjenje Pokrovska in invazijo na rusko regijo Kursk. Viškov vojske Ukrajinci nimajo, zato bi bila izguba vojske ne ozemlju med Memrikom in Vovčo katastrofalna. Če bodo uspeli prestrukturirati svoje sile in utrditi položaje in tako do jeseni stabilizirati ta del fronte, bi se lahko vse skupaj bolj umirilo, saj bo ruska stran do takrat izčrpala svoj ofenzivni potencial, še pišejo pri Conflict Intelligence Teamu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta