Vrhovno sodišče ZDA potrdilo smrtno kazen za napadalca na bostonskem maratonu Džoharja Carnajeva

STA, A.L.
04.03.2022 17:04

Ameriško vrhovno sodišče je s šestimi glasovi proti trem potrdilo izrek smrtne kazni napadalcu na bostonski maraton leta 2013 Džoharju Carnajevu, ki je skupaj z med policijsko operacijo ubitim bratom nastavil doma izdelano bombo, ki je ubila štiri osebe, več pa ranila. Proti smrtni kazni je bila liberalna manjšina vrhovnega sodišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Džohar Carnajev ostaja za rešetkami.
Reuters

Zvezno prizivno sodišče je smrtno kazen za Carnajeva ustavilo in ukazalo novo sojenje, sicer le glede izrečene kazni. Prizivno sodišče je ugotovilo, da bo Carnajev v zaporu do smrti, vendar pa je bilo v sodnem procesu storjenih več napak, med drugim glede izključitve določenih dokazov, ki bi lahko pomagali obtožencu, in glede širjenja informacij v javnosti.

Za konservativno večino vrhovnega sodišča to ni bilo problem. "Džohar Carnajev je zagrešil grozljive zločine. Kljub temu mu šesti amandma k ustavi zagotavlja pošteno sojenje, ki ga je dobil," je v mnenju večine zapisal vrhovni sodnik Clarence Thomas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta