Vučić in Kurti brez dogovora

STA
18.08.2022 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josep Borrell je po sestanku Vučića in Kurtija pred novinarje v Bruslju stopil z bolj kislim nasmeškom.
Olivier Hoslet

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti na današnjih pogovorih pod okriljem Evropske unije v Bruslju nista dosegla dogovora za umiritev napetosti med državama, a se bodo pogovori nadaljevali v prihodnjih dneh, je po pogovorih sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

"Ne obupamo, potrebujemo rešitve," je dejal v kratki izjavi po koncu peturnih pogovorov, ki so potekali v okviru dialoga med Beogradom in Prištino, na katerih je sodeloval tudi posebni odposlanec EU za Zahodni Balkan Miroslav Lajčak, poročajo tuje tiskovne agencije. Borrell je izpostavil, da mednarodna skupnost ne želi videti novih napetosti na Kosovu in da bosta obe strani v celoti odgovorni, če bo prišlo do njihovega naraščanja. "Še vedno je čas do 1. septembra," je dejal. Takrat naj bi namreč začela veljati nova pravila Prištine, zaradi katerih so konec julija zavladale napetosti na večinsko srbskem severu Kosova in zaradi katerih so sploh pripravili nujne neposredne pogovore Vučića in Kurtija v Bruslju, prve po več kot letu dni.

Do napetosti je konec prejšnjega meseca prišlo, ker je želela Priština 1. avgusta uvesti recipročne ukrepe v obliki novih pravil glede osebnih dokumentov in registrskih tablic. Pravila so predvidevala prepoved vstopa na Kosovo s srbsko osebno izkaznico in obvezno zamenjavo srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe. Kosovski Srbi so takrat na cestah postavili barikade, Priština pa se je nato z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil do 1. septembra.

"Dogovor torej ni bil dosežen, a ne bomo odnehali, moramo nadaljevati pogovore, moramo iskati rešitev, proces se bo nadaljeval," je dejal Borrell. Borrell je na twitterju pred pogovori zapisal, da so zadnje napetosti na severu Kosova znova pokazale, da je čas za napredek v smeri popolne normalizacije odnosov med Beogradom in Prištino. "Od obeh voditeljev pričakujem, da bosta odprta in prilagodljiva, da bosta našla skupni jezik," je dodal.

Po pogovorih je v izjavi za javnost še poudaril, da je obema voditeljema dal vedeti, da mora ostati članstvo njunih držav v EU njun končni cilj in da je prvi korak pri napredovanju na tej poti, da "iščeta rešitev za trenutne razmere". Povedal je še, da so se dogovorili, da morajo politično in odgovorno nadaljevati sodelovanje ter za obe strani najti sprejemljivo rešitev v razmerah, ko sta za državljane in Evropo v celoti najbolj pomembni varnost in stabilnost.

Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je pred tem po koncu pogovorov novinarjem v Bruslju povedal, da izjav o srečanju ne bo dal nihče iz srbske delegacije, niti predsednik Vučić ne. Izpostavil je, da je pomembno to, da so se na pogovorih "borili za mir, stabilnost, kompromisne rešitve" in da bo zato predsednik Vučić še nekaj časa ostal v Bruslju. Javnost bo nagovoril po vrnitvi v Beograd, najkasneje jutri popoldne ali pa zvečer, je dejal. Ob tem je napovedal, da bo to ena njegovih "najpomembnejših izjav". Vučić je sicer iz Bruslja za nedeljo v beograjski Palači Srbije sklical sestanek s predstavniki kosovskih Srbov. Nanj je povabil vse njihove politične in institucionalne predstavnike, župane, direktorje bolnic in druge.

Iz Moskve, ki tako kot Beograd neodvisnosti Kosova ne priznava, so medtem sporočili, da se bo srbski notranji minister Aleksandar Vulin v ponedeljek v Moskvi sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta