Srečanje na vrhu Nata: Vučić zagotavlja, da je Srbija vojno nevtralna

Jon Knez Jon Knez
17.08.2022 19:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stoltenberg je obe strani pozval, naj sodelujeta v dobri veri
Epa

Na sedežu Nata v Bruslju sta se danes z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom sestala srbski predsednik Aleksandar Vučić in premier Kosova Albin Kurti. Razpravljali so o medsebojnih odnosih pod pokroviteljstvom EU in skušali začrtati nadaljnjo pot v okviru dialoga med Beogradom in Prištino.

Stoltenberg se je najprej sestal z Vučićem, ki je v Bruselj šel poln optimizma, saj da ga čakajo pomembni razgovori, so poročali srbski mediji. Nekdanji norveški premier je po srečanju s prvakom srbske politike pozdravil priložnost za nadaljevanje razprav o nedavnih napetostih na severu Kosova. Spomnimo, kosovske oblasti so konec julija prepovedale vstop na svoje ozemlje ljudem s srbskimi osebnimi izkaznicami in namesto tega izdajale posebne vstopno-izstopne dokumente, ki naj bi veljali tri mesece. Prav tako so prepovedali registrske oznake, ki jih za kraje na Kosovu izdaja Srbija. Uradni Beograd je temu ostro nasprotoval, srbski predsednik Vučić pa je Prištino in njene zaveznice pozval, naj se "spametujejo". Na območju severnega dela Kosova, kjer je pretežno srbsko prebivalstvo, so zaradi tega nastali incidenti, zato so te ukrepe kosovske oblasti prestavile na september.

Vučić zagotovil, da se bodo držali vsega, kar je podpisano

Stoltenberg je pozdravil dialog med Beogradom in Prištino, ki ga vodi Evropska unija (EU). Na tiskovni konferenci z Vučićem ga je oklical za "platformo iskanja rešitve, ki spoštuje pravice vseh skupnosti". Obe strani je pozval, naj sodelujeta v dobri veri. Vučić je v izjavi izpostavil vlogo Kforja in Nata na Kosovu in še dejal, da spoštuje obe misiji, ki tam skrbita za mir. "Verjamemo, da bomo zmeraj naleteli na razumevanje Stoltenberga, Nata in Kforja, ko gre za mir in stabilnost," je diplomatsko zvenel Vučić.

Zagotovil je še, da se bo Srbija držala mednarodnega prava, resolucije ZN in bruseljskega sporazuma oziroma "vsega, kar je podpisano". Glede nedavnih izgredov na Kosovu je Vučić pojasnil, da Srbija ni zakrivila niti ene provokacije ali incidenta. Povedal je tudi, da je Natu dostavil spisek pripadnikov kosovskih specialnih enot policije, ki so vdrle na sever države in intervenirale proti uporniškim Srbom. "Morali bi imeti dovoljenje in soglasje vsaj štirih tamkajšnjih županov in Nata, a ga zagotovo niso imeli," je odločno dejal Vučić. O nadaljnjih odnosih Srbije in Nata je rekel, da je Srbija vojno nevtralna država in da se v tem smislu ne bo opredeljevala, vendar si želi tesnejšega sodelovanja s Kforjem in Natom. Srbski mediji, predvsem tabloidi pod neposredno Vučićevo kontrolo, medtem Kosovo še zmeraj imenujejo Kosovo in Metohija in ne zgolj Kosovo, saj s tem ne priznavajo uradnega imena in tudi ne obstoja te države.

Kosovo na vsak način želi v Nato

Ker se bosta Vučić in Kurti jutri sestala na pogovoru o medsebojnih odnosih, je Stoltenberg tako uradni Beograd kot Prištino pozval, naj se pozitivno in konstruktivno vključita v pogovore, ki jih bo vodila EU, saj da je to "edina pot do trajnega miru. Prav tako je to priložnost za Kosovo, da dokaže, da je odgovoren akter v evroatlantski skupnosti."

Epa

Kurti je po pogovoru s Stoltenbergom jasno izrazil kosovske želje po vstopu v zvezo Nato: "Imamo jasno vizijo, želimo v Nato. To bi nam omogočilo, da v skupnost prispevamo tisto, kar so druge miroljubne in demokratične države dale nam." "Natovo partnerstvo za mir bi bilo v tem smislu pomemben dejavnik," je dejal Kurti. Poudaril je še, da imajo prebivalci Kosova razlog za skrb zaradi "destruktivne severne sosede". Pri tem je mislil na Srbijo, ki da po njegovih besedah deluje po ruskem planu, pogubnem za Evropo in svet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta