Kosovski Srbi odstranjujejo barikade na severu Kosova

STA, A.L.
01.08.2022 08:50

Kosovski Srbi so dopoldne začeli odstranjevati blokade z vseh glavnih in stranskih prometnic na severu Kosova, potem ko je Priština zaradi napetosti za mesec dni odložila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ta predvidevajo prepoved vstopa s srbsko osebno izkaznico in obvezo zamenjave srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe.

Po poročanju več regionalnih medijev so kosovski Srbi okoli 11. ure začeli odstranjevati cestne barikade, ki so jih postavili v nedeljo zvečer. Začeli so umikati tovornjake in odhajati z barikad.

V nekaj urah je pričakovati, da bodo vse prometnice znova povsem prevozne, tako da bo znova možen prehod preko mejnih prehodov Jarinje in Brnjak s Srbijo, poroča srbska televizija TV Srbija na svoji spletni strani. Po poročanju regionalne televizij N1 sta bila oba mejna prehoda danes zjutraj zaprta in ju ni bilo mogoče prečkati niti peš.

Na mejnem prehodu Merdare so medtem vsem, ki so danes s srbskimi osebnimi izkaznicami vstopali na Kosovo, izdali dokument v skladu z ukrepi Prištine.

Borrell je pozdravil odločitev kosovskih oblasti

Kosovska vlada se je za prestavitev omenjenih ukrepov, katerih uveljavitev je po njihovem sprejemu konec junija napovedala v nedeljo, odločila po posvetovanjih z ZDA in EU. Ob napovedi so kosovski Srbi, ki so večinsko prebivalstvo na severu Kosova, ponoči tam na cestah postavili barikade.

Kosovski premier Albin Kurti je danes v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil do 1. septembra. Odložitev pa je pogojil z umikom barikad in ponovno zagotovitvijo svoboda gibanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pozdravil odločitev kosovskih oblasti in izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknjene.

Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić pričakuje, da se bodo napetosti po odločitvi kosovske vlade umirile.

Misija zveze Nato na Kosovu, Kfor je pred tem sporočila, da razmere spremlja in je pripravljena posredovati, če bi se to izkazalo za potrebno.

Rusija, ki tako kot Srbija neodvisnega Kosova ne priznava, je danes izrazila podporo Beogradu in kosovskim Srbom. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zahteve kosovskih oblasti zavrnil kot neutemeljene in nerazumne, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta