Vučić trdi, da bo Srbija še naprej prodajala orožje

ZUR
22.07.2022 15:33

Po Vučićevih besedah Srbi orožje prodajajo, da bi imeli višje plače in pokojnine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vučić vztraja pri prodaji orožja srbske izdelave.
Epa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po nesreči tovornega letala s srbskim orožjem v Grčiji dejal, da bodo še naprej prodajali orožje tja, kamor je mogoče, v skladu z mednarodnimi predpisi, saj da gre za preživetje države, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Novinarjem je odgovoril, da je to vprašanje preživetja Srbije. "Na kraj pameti mi ne pade, da bi uničeval lastno državo," je še dejal in dodal, da se za orožje iz Srbije zanimajo vsi, saj da vsi potrebujejo vse. "Prodajamo ga, da bi imeli višje plače in pokojnine. In ga bomo še naprej prodajali, tako Bangladešu kot Cipru in Togu, vsakemu pooblaščenemu končnemu uporabniku," je Vučić pojasnil na predstavitvi sredstev srbske vojske, ko je v četrtek v Beogradu gostil egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija.

Egiptovski predsednik si je na predstavitvi lahko ogledal srbske tanke, rakete in druge vrste orožja, Vučić pa mu je poklonil lovsko puško, ki jo izdeluje Zastava oružje in je po Vučićevih besedah puška "za najboljše lovce in najboljše ljudi".

O ukrajinskem tovornem letalu Antonov An-12, ki je iz Niša v Bangladeš prevažalo 11,5 tone min srbske izdelave in je minulo soboto strmoglavilo v Grčiji, je povedal, da je šlo za prometno nesrečo, odgovornosti pa ni prevzel. Iz Aten medtem še vedno čakajo na pojasnila uradnega Beograda, zakaj niso bili obveščeni o nevarnem letalskem tovoru. Grški zunanji minister Nikos Dendias je za grške medije dejal, da srbska stran ni storila vsega po pravilih. "Srbi ne morejo trditi, da je bilo vse čisto. Ni bilo in še vedno čakamo pojasnila," je dejal v intervjuju za grški portal Newsbomb. Dendias je še dodal, da bi Srbija, od koder je poletelo letalo, po predpisih morala obvestiti grško upravo za civilno letalstvo o vrsti tovora, česar niso storili.

Spomnimo, letalo je vzletelo iz Niša in je bilo na poti v jordansko prestolnico Aman, kjer je bil načrtovan prvi postanek. Pilot je med letom opazil težave z motorjem in zahteval zasilni pristanek v Kavali v Grčiji, a je letalo strmoglavilo kakih 40 kilometrov pred njim, pri čemer je umrlo vseh osem članov posadke. Strokovnjaki za odstranjevanje eksplozivov so kar nekaj dni odstranjevali raztresene mine. Dekontaminacija kraja nesreče naj bi trajala vsaj mesec dni. Okoli sto hektarjev veliko območje nesreče je ograjeno, varuje ga tudi policija. Lokalnemu prebivalstvu je dostop prepovedan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta