Vučić o hrvaškem plinu: "Zakaj naj se zanimamo za nekaj, če nam ne ustreza cena?"

STA. M.R.
16.06.2022 14:54

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pravi, da se je Srbija pripravljena pogovarjati o gradnji plinske povezave prek Hrvaške, a da je treba razmišljati tudi o gradnji naftovoda za spajanje Srbije z Madžarsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandar Vučić
EPA

Cena plina iz Hrvaške se mu zdi previsoka. "Nas zanimajo kakovost, cena, količine in varna oskrba. Tisti, ki bo najbolje izpolnil te pogoje, bo dobil denar od Srbije," je Aleksandar Vučić dejal novinarjem na odprtju dela beograjske obvoznice in s tem komentiral pisanje hrvaških medijev, da Srbije ne zanima plin s Krka.

Vučić je dodal, da nima nič proti Hrvaški in da se bo pogovarjal o dobavi plina iz Hrvaške, ko se ji bo to izplačalo.

"Ko lahko nekaj kupite ali dobite za milijon ali za tri milijone, koliko boste plačali? Zakaj bi plačali dvakrat ali trikrat dražji plin, zakaj naj se zanimamo za nekaj, če nam ne ustreza cena?" je vprašal.

Ob tem je dejal, da je treba zgraditi celotno infrastrukturo, ker stari "jugoslovanski, jadranski naftovod" najbolj koristi Hrvaški. Priznal je sicer, da so bili Hrvati korektni in da oskrba s surovo nafto prek Jadranskega naftovoda (Janaf) za Srbijo nikoli ni bila vprašljiva.

Po Vučićevih besedah za Srbijo ni težava graditi povezave s Hrvaško ali z Romunijo, ker bo v prihodnosti plin prihajal tudi iz Črnega morja, a da je treba razmišljati tudi o gradnji naftovoda, ki bi povezal Srbijo in Madžarsko.

"Če bi zgradili naftovod proti Madžarski, bi lahko že zdaj brez kakršnihkoli težav dobili surovo nafto prek naftovoda Družba. Družba ni pod sankcijami za naftovod, ampak je pod sankcijami za tankerje. Nafte ne morete privleči peš do Reke, Omišlja, ampak je to treba storiti s tankerji, ki pa jih sankcije zajemajo," je poudaril.

Srbija je z Madžarsko minuli konec meseca sklenila tudi dogovor o skladiščenju zemeljskega plina za prihodnjo zimo. V madžarska skladišča bo do konca tega meseca tako usmerila 500 milijonov kubičnih metrov plina, možno pa je, da bo od Madžarske plin tudi kupila.

Na drugi strani Srbija zaradi novega paketa sankcij Evropske unije proti Rusiji, ki se nanaša na uvoz nafte prek morja, ne bo mogla dobavljati ruske nafte prek Janafa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta