WHO poziva svet, naj ne popusti v boju proti novemu koronavirusu

STA, Gr.G.
09.11.2020 17:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes pozval svet, naj se še naprej bori proti novemu koronavirusu. Na svetovni zdravstveni skupščini, ki se po majski prekinitvi danes nadaljuje, je opozoril, da "se nas virus še ni naveličal", poročajo tuje tiskovne agencije. Pozdravil je tudi izvolitev Joeja Bidna za naslednjega predsednika ZDA in izrazil upanje, da bil lahko to pomenilo okrepitev globalnega sodelovanja za končanje pandemije. Po Tedrosovih besedah je trenutno najpomembneje, da ljudje sledijo znanosti in se uprejo skušnjavi, da bi za trenutek zamižali pred virusom. "Morda smo že utrujeni od virusa, a on se nas še ni naveličal," je poudaril.

Generalni direktor WHO, ki se je zaradi stika z okuženim z novim koronavirusom oglasil iz karantene, je še posvaril, da virus preži na vse naše šibkosti. "Preži na tiste, ki so šibkejšega zdravja, a tudi na naše slabosti, kot so neenakost, delitve, zanikanje, pobožne želje in namerno ignoriranje bolezni," je izpostavil. Dodal je, da se z virusom ne moremo pogajati, niti ne moremo preprosto zamižati in upati, da bo šel stran, poleg tega se virus ne ozira na politično retoriko ali teorije zarote. "Naše edino upanje so znanost, rešitve in solidarnost," je še dejal Tedros.

EPA

Pandemija je po njegovih besedah pokazala, da mora svet spet razmišljati o skupnih ciljih, ki sta jih v zadnjih letih zasenčila nacionalizem in izolacionizem. "V tem duhu čestitamo novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in novoizvoljeni podpredsednici Kamali Harris in se veselimo zelo tesnega sodelovanja z njuno administracijo," je dejal Tedros. Biden je že dal vedeti, da bo njegova administracija razveljavila odločitev njegovega predhodnika Donalda Trumpa o umiku ZDA iz WHO.

"Vzpostaviti moramo nov koncept vodstva, ki bo temeljilo na medsebojnem zaupanju in medsebojni odgovornosti, končati pandemijo ter ukrepati tudi proti temeljnim neenakostim, ki so izvor številnih težav v svetu," je še predlagal prvi mož WHO. Letna skupščina WHO se bo poleg covida-19 osredotočila še na več kot 60 zdravstvenih kriz, na katere se je letos odzvala organizacija, vključno z izbruhi ošpic, ebole in rumene mrzlice. Srečanje je tudi priložnost za razpravo o pozivih k reformi WHO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta