(SPREMLJAMO) Včeraj potrdili 464 okužb, boljše na Gorenjskem, slabše v Pomurju. Kacin: "Če bo šlo tako naprej ..."

A.L., STA
09.11.2020 10:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah se jih je zdravilo 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnic pa so jih odpustili 53, je vlada objavila na Twitterju. 

V Sloveniji je bilo po podatkih Sledilnika za covid-19 doslej potrjenih 45.625 okužb, trenutno pa je v državi 21.514 aktivnih primerov. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako za tri odstotke znižala in je trenutno 1026.

Skupaj pa je doslej v Sloveniji umrlo 578 oseb s covidom-19.

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da podatki za pretekli vikend kažejo, da se razmere pri nas vztrajno, a počasi izboljšujejo. Kljub temu opozarja, da ne smemo biti preveč pogumni in pozabiti na samozaščitne ukrepe, svetuje tudi, da v tem času odpovemo potovanja. 

Najbolj resne razmere še vedno ostajajo v gorenjski regiji, a se nekoliko izboljšujejo. Poslabšujejo pa se v pomurski regiji. To potrjujejo tudi podatki o okužbah za včerajšnji dan, ko so v Beltincih potrdili 30 novih okužb, v Murski Soboti 12, v Lendavi pa 10. Žarišča ostajajo na Ptuju, kjer so včeraj potrdili 28 novih okužb, v Mariboru 27, v Ormožu pa 10. Za primerjavo - v Ljubljani so včeraj potrdili 40 novih primerov.  Kacin opozarja, da vsak okuženi okuži že manj kot enega. "To je najbolj spodbudna novica, ki vam jo lahko danes povem," je dejal. 

Kacin sporoča, da vlada natančno spremlja razmere po svetu in ukrepa. Na seznam rdečih držav so se uvrstile vse naše sosede, rdeča je tudi avstrijska Koroška in obe hrvaški obmejni obalni županiji. Med zelenimi državami ni več nobene evropske države.

Vladni govorec pravi, da se močno znižuje število sprejemov posameznikov v bolnišnice. "Če bo šlo tako naprej, bomo potrebovali čedalje manj postelj. Še vedno jih bomo sicer potrebovali na intenzivnih oddelkih," je dodal.

Fotografija je simbolična.
Igor Napast

14.35

Župan Arsenovič poziva državo: Pri ukrepih za pomoč podjetjem se zgledujmo po Avstriji in Nemčiji

 Mariborski župan Saša Arsenovič je na Glavnem trgu znova pozval občane, naj dosledno upoštevajo vse zaščitne ukrepe. "Ta pandemija je očitno tek na dolge proge, ampak upam, da s temi ukrepi uspeli krivulje obrniti navzdol, da bodo vsaj za božič znova mogoča družinska druženja," je dejal Arsenovič. V Mariboru je bilo v nedeljo zabeleženih 27 novih okužb s koronavirusom, kar pomeni, da je trenutno število aktivno okuženih 905. Po mnenju župana situacija ni alarmantna, je pa opozoril, da imamo v mestu UKC Maribor, kjer se soočajo z velikimi izzivi. "Držimo se vseh ukrepov, bodimo solidarni, sodelujmo, da bomo ponovno zmagali. Da bo pritisk na vse, ki delajo v bolnici, čim manjši," je pozval Arsenovič. V mestni upravi nekateri zaposleni še vedno delajo od doma, izvedeli pa smo, da se je s koronavirusom okužila podžupanja Helena Kujundžić Lukaček. Več --> TUKAJ.

14.10

Konec tedna naraslo število okuženih v nekaterih domovih za starejše na Koroškem

Konec minulega tedna je naraslo število okuženih z novim koronavirusom v domovih za starejše v Radljah ob Dravi in na Prevaljah. Iz radeljskega Doma Hmelina trenutno v prostorih Term Topolšica začasno biva 53 okuženih stanovalcev, še pet okuženih ima dom v svoji rdeči coni. Dom starejših na Prevaljah ima v svoji rdeči coni 11 stanovalcev.

14.00

Bolničarji Rdečega križa Slovenije tudi v Splošni bolnišnici Celje

Glavna medicinska sestra Splošne bolnišnice Celje, mag. Darja Plank je danes zjutraj pred Urgentnim centrom Celje sprejela in pozdravila 15 prostovoljcev, bolničarjev Rdečega križa Slovenije, ki jim bodo v prihodnjih dneh priskočili na pomoč. Prihajajo iz Območnih združenj Rdečega križa celjske regije, in sicer Celja, Slovenskih Konjic, Šmarja pri Jelšah, Šentjurja pri Celju, Velenja in Žalca. Več --> TUKAJ.

13.00

Poklukar: "Z vsemi sredstvi se borimo, da ohranjamo dostopnost zdravstva, da bdimo nad zdravjem naših državljanov"

Prve bolnike s covidom-19 bodo v nove prostore DTS začeli sprejemati danes, je danes dejal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Po njegovih besedah je bila priprava novih kapacitet, ki imajo blizu vso potrebno opremo, nujna tako za UKC kot za celotno državo, objekt pa bo v pomoč tudi pri ponovnem zagonu drugih zdravstvenih programov.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Poklukar je na vladni novinarski konferenci dejal, da so imeli zjutraj hospitaliziranih 291 covidnih bolnikov, od tega 59 v enotah intenzivne terapije. Poleg tega 45 bolnikov spremljajo prek telemetrije oziroma v domačem okolju. Kot je dejal, upa, da bo v naslednjih dneh Slovenija dosegla vrh epidemije in se bodo začele razmere stabilizirati. Za enkrat odpravljanje sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije odsvetuje. Več --> TUKAJ.

12.40

V Muretincih največ na novo okuženih

Iz ptujskega doma upokojencev sporočajo, da jim je v enoti Ptuj, kot kažejo zadnja testiranja, okužbo s koronavirusom uspelo zajeziti na negovalni in bivalni enoti. Širi pa se okužba v enoti za osebe z demenco, kjer imamo v oskrbi 21 stanovalcev." Žal pa se okužba širi in novo žarišče je enota Muretinci, kjer je imamo v oskrbi 60 stanovalcev z demenco, pokretnih, ki navodil ne morejo osvojiti in upoštevati.  Več --> TUKAJ.

12.10

V celjski bolnišnici okuženih že več kot 170 zaposlenih

V celjski bolnišnici je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 174 zdravstvenih delavcev, od tega je 38 zdravnikov, 68 diplomiranih medicinskih sester in prav toliko zdravstvenih tehnikov. Na navadnih covidnih bolnišničnih posteljah imajo 111 bolnikov, na intenzivnih posteljah pa 19 bolnikov, so za STA danes povedali v bolnišnici.

Navedli so tudi, da so prejšnji teden na oddelku za ortopedijo in športne poškodbe odprli že četrto covidno enoto z navadnimi bolnišničnimi posteljami za bolnike s covidom-19. Zaradi kadrovskega primanjkljaja pa enoto odpirajo oz. širijo postopoma.

Sašo Bizjak

11.40

Znova težave: Za vstop v spletno učilnico pri nekaterih potrebni tudi dve uri, kaj odgovarjajo na Arnesu?

Po podaljšanih počitnicah so se z današnjim dnem srednješolcem pridružili pri pouku na daljavo tudi vsi osnovnošolci. Vendar tak način izobraževanja tudi tokrat ni stekel gladko. Kot nam je sporočila bralka Tanja iz Domžal, se je približno dve uri trudila z drugo- in sedmošolko vstopiti v spletno učilnico. Mučile so se na vseh domačih računalnikih, ki so novejši in zmogljivejši, a neuspešno. Več --> TUKAJ.

10.45

Na Goriškem bodo tople obroke šolarjem pripeljali na dom

Za tiste učence in dijake v Mestni občini Nova Gorica, ki so upravičeni do subvencionirane šolske prehrane, bodo tople obroke dostavili na njihov dom. Po dogovoru občinske oblasti z ravnatelji osnovnih šol jim bodo to zagotovili s pomočjo šolskega osebja ter Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica.

Učenci in dijaki, ki so upravičeni do brezplačnega obroka se na topli obrok še vedno lahko prijavijo preko šole, ki jo obiskujejo. Šola bo upravičenost do brezplačnega obroka preverila v centralni evidenci udeležencev vzgoje in izobraževanja.

Obenem pa na novogoriški občini opozarjajo, da s prijavo učenci in dijaki privolijo, da občina in šole podatke uporabijo za organizacijo priprave in prevzema toplega obroka.

9.00

Slovenija na češkem rdečem seznamu glede omejitev potovanj zaradi covida-19

Slovenija je od danes na češkem rdečem seznamu držav s slabo epidemiološko sliko, je v petek na Twitterju sporočilo slovensko veleposlaništvo v Pragi. Kot navaja češko zunanje ministrstvo, morajo potniki iz rdečih držav pred vstopom na Češko izpolniti poseben obrazec ter opraviti testiranje na novi koronavirus ali iti v karanteno.

Državljani EU, tako tujci kot Čehi, morajo pred prihodom iz rdeče države na Češko izpolniti poseben obrazec.

Predložiti morajo tudi izvid testa na novi koronavirus ali iti v karanteno. Če test opravijo v tujini, ga morajo predložiti takoj po prihodu v državo, pri čemer ne sme biti starejši od 72 ur. Če ga opravijo na Češkem, pa ga morajo predložiti najkasneje pet dni po prihodu, piše na spletni strani češkega zunanjega ministrstva.

7.00

Po podaljšanih počitnicah osnovnošolci pouk nadaljujejo na daljavo

Po podaljšanih jesenskih počitnicah bo z današnjim dnem znova stekel pouk za osnovnošolce. A ti se ne bodo vrnili v šolske klopi, temveč bodo z izobraževanjem nadaljevali na daljavo. Vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo, okrnjeno bo še naprej deloval tudi javni potniški promet.

Na podlagi vladnega sklepa vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, se bo pa s sklepom ministrice za izobraževanje Simone Kustec vzgojno-izobraževalni proces na daljavo izvajal tudi v vseh glasbenih in srednjih šolah. Za razliko od osnovnošolcev, dijaki niso imeli podaljšanih počitnic in so k pouku na daljavo pristopili že minuli teden.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta