Za ustaški pozdrav na Hrvaškem po novem do 4000 evrov globe, kaznovali bodo tudi širjenje lažnih novic

STA, Va
04.04.2023 11:39

Najvišja denarna kazen za prekrške, storjene z izpostavljanjem določenih simbolov, ki izražajo ali spodbujajo sovraštvo, ali z vzklikanjem ali petjem ustaškega ali nacističnega pozdrava, zdaj znaša 150 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je v sabor poslalo predlog o spremembah zakona o kršenju javnega reda in miru, ki predvideva bistveno višje denarne kazni od dosedanjih. Najvišja denarna kazen zdaj znaša 170 evrov, po novem bo kar 4000 evrov. Toliko bi oglobili tudi osebe, ki bi vzklikale ustaški pozdrav.

Ministrstvo za notranje zadeve je kot razlog za predlagane spremembe navedlo, da je zakon o kršenju javnega reda in miru star že več kot 46 let in da je sankcije treba uskladiti z današnjimi okoliščinami. Obenem so dodali, da so globe za prekrške v drugih državah Evropske unije bistveno višje.

Kot primer je ministrstvo navedlo tudi Slovenijo, kjer je za izpostavljanje simbolov, ki izražajo ali spodbujajo sovraštvo, zagrožena denarna kazen v višini 834,59 evra, za žalitev uradne osebe pa od 417,29 do 834,59 evra.

Na Hrvaškem najvišja denarna kazen za prekrške, storjene z izpostavljanjem določenih simbolov, ki izražajo ali spodbujajo sovraštvo, ali z vzklikanjem ali petjem ustaškega ali nacističnega pozdrava, zdaj znaša 150 evrov. Po novem zakonu bi znašala od 700 do 4000 evrov.

Kot so pojasnili na ministrstvu, so tiste, ki so storili omenjeni prekršek, v večini primerov spoznali za krive in jim izrekli globe, vendar v zneskih 25, 27, 53 ali 150 evrov, "kar pa ni zadosten znesek, ki bi kršitelje odvrnil od tovrstnih kaznivih dejanj v bodoče".

Od 700 do 4000 evrov kazni predlog zakona predvideva tudi za širjenje lažnih novic, žalitev uradne osebe med opravljanjem dolžnosti in za starše mladoletnih otrok, ki bi storili prekršek in za katere bi dokazali, da gre za posledico slabe vzgoje ali zanemarjanja. Starše, ki bodo spodbujali svoje otroke h kršenju javnega reda in miru, pa bi po novem oglobili s 300 do 2000 evri.

Denarne kazni za osebe, ki se ukvarjajo s prostitucijo, bi ostale enake in ne bi bile višje od 100 evrov. V zadnjih petih letih so na Hrvaškem po navedbah ministrstva namreč zabeležili le 66 kršitev, predpisana kazen pa je primerljiva z drugimi članicami EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta