Zakaj se ni dobro okužiti z omikronom? Obstaja vsaj pet razlogov ...

Va
11.01.2022 20:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Potem ko se je pojavila omikronska različica koronavirusa, ki naj bi povzročila manj težkih potekov bolezni kot delta, a je še bolj nalezljiva od prejšnje različice, je več ameriških zdravnikov naštelo razloge, zakaj se le ni dobro okužiti z omikronom, kaj šele na ta način namerno "prekužiti".

To je igra z ognjem, opozarjajo, ker: 

1. Ne gre samo za močnejši prehlad. Celo blažja oblika okužbe z omikronom lahko povzroči večdnevno visoko temperaturo, bolečine po telesu, zatekle limfne žleze, boleče grlo, splošno slabo počutje. "Še vedno ni 100-odstotno zanesljivo, da ne morete umreti," pravi Paul Offit, zdravnik v otroški bolnišnici v Philadelphii.  

2. Drugi covid. Da, prav lahko se zgodi, da se bolezen vrne, s tem pa, in to že pri blažjem obolenju, velika utrujenost, hlastanje za zrakom, mrzlica in vrtoglavica, driska, močno utripanje srca, bolečine v mišicah in trebuhu, nihajoče razpoloženje, motnje spanja ... Nekaterim koronavirusnim bolnikom se vonj in okus ne vrneta niti po pol leta in dlje.

3. Okuženi širi virus na otroke. Da zbolevajo tudi mladi in tudi otroci, celo dojenčki, vemo iz vsakodnevnih številk o hospitalizacijah pri nas. Ameriški podatki pa so takšni: cepljena je dobra polovica Američanov, starih od 12 do 17 let. V starostni skupini od 5 do 11 let pa je samo slaba četrtina prejela prvo dozo cepiva. Bolnišnice zdravijo vse več mladoletnih, obolelih za covidom-19.    

4. Pritisk na bolnišnice. Več kot četrt od 5000 državnih bolnišnic v ZDA je minuli vikend poročalo, da jim kritično primanjkuje osebja, ker se vse pogosteje znajdejo v karanteni zaradi rizičnega stika. Zdravstveni sistem pa ni nastavljen tako, da bi se lahko posvečal samo covidnim bolnikom. Kaj pa otroci z vnetjem slepiča, infarktna stanja in poškodovani v prometnih nesrečah?

Ameriške bolnišnice opozarjajo, da je še zmeraj veliko Američanov necepljenih ali pa še niso prejeli poživitvene doze. 

5. Ne igrajte se z materjo naravo.

Je bila namerna okužba kdajkoli dobra ideja? Ne, ni bila, pravi Paul Offit in odsvetuje izzivanje matere narave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta