Izvršni direktor Pfizerja: Marca bo pripravljeno cepivo proti zelo nalezljivemu omikronu

STA, Va
10.01.2022 19:59

Upajo, da jim bo uspelo izdelati nekaj, kar bo nudilo "veliko, veliko boljšo zaščito".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Cepivo, ki bo prilagojeno zelo nalezljivi koronavirusni različici omikron, bo pripravljeno marca letos, je napovedal izvršni direktor ameriškega farmacevtskega giganta Pfizer Albert Bourla. Podjetje je že začelo izdelovati prve odmerke novega cepiva.

Cepivo bo resda posebej prilagojeno omikronu, a bo obenem učinkovito tudi v boju proti drugim različicam novega koronavirusa, je Bourla še pojasnil za ameriško televizijo CNBC. Kot je priznal, zaenkrat resda ni povsem jasno, ali je novo, posebej za eno različico prilagojeno cepivo, sploh potrebno. A njegovo podjetje se je kljub temu odločilo to cepivo izdelati, saj si ga nekatere države želijo. Upajo, da jim bo uspelo izdelati nekaj, kar bo nudilo "veliko, veliko boljšo zaščito" - še posebej pred okužbo z omikronom, saj je zaščita pred hospitalizacijami in hujšim potekom bolezni že zdaj, s trenutnimi cepivi, solidna, vsaj s tretjim odmerkom, je povedal.

Obsežna raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da sta cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna 20 tednov po cepljenju z drugim odmerkom le približno desetodstotno učinkoviti pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom, sta pa še vedno učinkoviti pri zaščiti pred hujšim potekom covida-19.
Ta raziskava je tudi pokazala, da so poživitveni odmerki teh cepiv pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom kar do 75-odstotno učinkoviti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta