Kako nevarna je različica omikron in kdaj veste, da ste okuženi? To so simptomi ...

Va
17.12.2021 15:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Odkar je koronavirus mutiral v različico omikron, stroka opozarja, da bi lahko podcenjevanje nove različice, češ, saj povzroča blago bolezen, imelo neljube posledice. Zdaj pa so znanstveniki z Imperial Collegea v Londonu objavili že tudi prvo študijo, v kateri so prišli do zaključka, da ni dokazov za to, da bi bil omikron manj nevaren od koronavirusne delte. 

Prve analize omikrona kažejo tudi na povečano tveganje za ponovno okužbo pri tej različici. Prav tako so potrdili, da je najboljši recept za spopad z omikronom poživitveni odmerek cepiva.   

V znanstvenem časopisu British Medical Journal pa so objavili, kateri so najpogostejši simptomi okužbe z omikronom.

Razbrali so jih iz vzorcev med 3. in 10. decembrom letos potrjenih primerov v Londonu. Glavno mesto Velike Britanije so izbrali, ker je ta čas na Otoku (naj)bolj pod pritiskom omikrona.

To je pet najpogostejših znakov, da gre tudi pri vas za omikron. Torej: poln nos, glavobol, utrujenost od blage do hude, kihanje in boleče grlo.

Seznam, ki ga je objavila britanska vlada, nadaljujejo povišana temperatura, kašelj ter izguba okusa in vonja.

In pozor, vodja študije Tim Spector opozarja: Res je, to so prehladu podobni simptomi in ljudem je treba jasno povedati: če mislite, da ste prehlajeni, se osamite. Ni treba čakati klasičnih znakov covida, zelo verjetno je, da ga imate, da ste se torej okužili.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta