Zakaj so nenadoma umrli že trije češki diplomati? Oglasil se je zunanji minister

Va
17.04.2023 15:57

Nihče ni bil starejši od 55 let. Zaradi nenadnih smrti je šef češke diplomacije svojim zaposlenim napisal pismo s pomembnim opozorilom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Češki minister za zunanje zadeve Jan Lipavský 
Profimedia

''Ne pozabite, da ima vsako delo, tudi naše, svoje vrednote in hotenja, a tudi zdrave meje," je češki zunanji minister Jan Lipavský napisal v pismu zaposlenim v svojem resorju, potem ko so v manj kot pol leta znenada umrli kar trije češki diplomati, stari od 46 do 55 let. Zaskrbljen jih je opozoril, naj ne podcenjujejo, kako pomembna je skrb za lastno fizično in mentalno zdravje, je objavil bruseljski časnik Politico, povzel pa portal Dnevnik.hr.  

Marca je v 50. letu nenadoma umrla namestnica češkega veleposlanika v Izraelu Monika Studená, mesec prej 46-letni veleposlanik na Poljskem, bivši stalni predstavnik Češke pri Evropski uniji Jakub Dürr. Novembra lani je prav tako nepričakovano v 55. letu umrla Kateřina Fialková, veleposlanica Republike Češke v Švici, pristojna tudi za Lihtenštajn. 

Vsi trije so umrli naravne smrti, zunanjega ministra pa so tragični primeri aktivnih ljudi na vrhuncu kariere nagovorili k premisleku, kako diplomatom in njihovim družinam olajšati nenehen stres, ki so mu izpostavljeni. Obljubil je še več psihološke podpore, da bi lažje prenašali vsakodnevne pritiske, ki jih s seboj nosi njihova služba, in omenil, da številni delajo tudi na vojnih območjih, kjer je treba spoštovati stroge varnostne omejitve in je celo omejena mobilnost, dolga obdobja so ločeni od družin ... 

Pritiski nanje so veliki tako v profesionalnem kot v privatnem življenju, ne nazadnje pa tudi spričo podnebnih sprememb, je navedel minister Lipavský.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta