Zakaj so police z osnovnimi živili ponekod na Hrvaškem že prazne?

M.R.
12.09.2022 10:56

Nam grozi pomanjkanje, se sprašujejo v hrvaških medijih. Potem ko je hrvaška vlada omejila cene nekaterih osnovnih živil, se zdaj dogaja, da nekaterih izdelkov ni na policah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hrvaški trgovci pravijo, da živil ne morejo prodajati po cenah, ki jih je prejšnji teden določila vlada. "Takšnih izgub si ne moremo privoščiti," je za spletni portal Dnevnik.hr povedala lastnica trgovine Magdalena Kralj.

Pojasnila je, da so olje kupili po ceni 19,47 kune (2,59 evra), prodajati pa bi ga morali po 15,99 kune (2,12 evra). Poudarila je še, da so trgovci imeli pred tem vladnim ukrepom v skladiščih za najmanj en mesec zalog.

"Sladkorja imamo na voljo petsto kilogramov, saj ga za trgatve in ozimnice ni nikoli dovolj. Kupila sem ga za skoraj kuno dražje, kot pa ga lahko prodajam," nadaljuje Kralj in poudarja, da mora maloprodajna cena vsebovati tudi maržo.

Tako je bila prisiljena umakniti blago s polic, saj bi v povprečju ustvarjala za okoli 20 odstotkov izgube. In take težave imajo tudi druge manjše vaške trgovine. "Naši sovaščani in tudi mi nismo finančno močni," je dejala. Prepričana je, da bi morala strošek izgube trgovcev plačevati vlada, pri tem pa opozarja na zaloge.

Minister za promet Oleg Butković je za televizijo Nova TV povedal, da ga ni strah, da bi hrana izginila s polic. "Govorili smo tako s trgovci kot s prehrambeno industrijo. Rešitev smo dosegli s kompromisom. Videli ste, da so na policah olje in ostali proizvodi na voljo po nižjih cenah," je povedal in izrazil prepričanje, da so ukrepi dobri in uravnoteženi ter da bodo v času energetske krize pomagali državljanom in gospodarstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta