Zaradi nove različice virusa poziv Slovencem naj se čimprej vrnejo domov. V Sloveniji še ni bila odkrita, EU že ukrepa

STA, A.L., Va
26.11.2021 07:14

Potem ko so znanstveniki v Južni Afriki v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi, so države ena za drugo začele omejevati potovanja. Bojazen je, da bi nova različica lahko zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem. V Sloveniji ta različica še ni bila odkrita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) zaradi nove različice novega koronavirusa B.1.1.529, ki se je pojavila v Južni Afriki, slovenskim državljanom, ki so v tej državi, svetuje, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je mogoče pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Tistim, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, pa MZZ svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Kot je znano, je južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe z novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa jo je danes označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron.

Novo odkrita različica, ki se je doslej pojavila v več afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi, vsebuje veliko število mutacij, izmed katerih so zlasti nekatere zaskrbljujoče.

Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta.

Različica kaže "izjemno veliko" število mutacij in "vidimo, da se lahko zelo hitro širi," je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija zaradi nove različice danes popoldne prekinja lete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja, vseh šest držav pa bo dodanih na rdeči seznam, je v četrtek zvečer sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Obstajajo znaki, da je ta različica še bolj nalezljiva kot različica delta in da so razpoložljiva cepiva manj učinkovita, je opozoril.

Reuters

V Izrael pa zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija, so sporočili iz urada premierja Naftalija Beneta. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti v 14 dni v karanteni.

Tudi Hrvaška, kjer je za posledicami virusa v zadnjih 24 urah umrlo največ bolnikov v tem valu, 75 (več kot 80 odstotkov jih ni bilo cepljenih), "zaradi pojava nove različice virusa, o kateri ni veliko podatkov, potencialno pa bi lahko bila še bolj nalezljiva od delte", že uvaja 14-dnevno karanteno za potnike iz Južnoafriške republike, Bocvane, Hongkonga, Namibije, Zimbabveja ter nekaterih držav na jugu Afrike.

Podobno so se odločile tudi Nemčija, Avstrija, Italija, Francija, Malta, Češka, Francija, Nizozemska ... Predsedujoči Svetu EU, slovenski premier Janez Janša, je na twitterju objavil, da Evropska unija usklajuje enotno blokado letalskega prometa iz južnoafriške regije. "Varianta B.1.1.529 se širi izjemno hitro in predstavlja novo skrb v naslednjih tednih in mesecih," je objavil in pozval k odgovornemu ravnanju, torej cepljenju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je tvitnila, da bo Evropska komisija v tesnem sodelovanju z državami članicami predlagala sprožitev zasilne zavore za ustavitev poletov zaradi skrb vzbujajoče različice B.1.1.529.

Hrvaški imunolog Zlatko Trobonjača pa je za časnik Jutarnji list povedal, da je problem te mutacije koronavirusa, da protitelesa, ki jih uporabljajo pri standardnih testih, ne prepoznajo S-proteina mutiranega virusa. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta