Zaradi novih sankcij ZDA na moskovski borzi ustavljeno trgovanje z dolarjem in evrom

STA, M.R.
13.06.2024 15:05

Potem ko so ZDA Rusijo zaradi agresije na Ukrajino v sredo udarile z novim svežnjem sankcij, je danes ruska centralna banka na borzi v Moskvi ustavila trgovanje z ameriškim dolarjem in evrom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na moskovski borzi je ustavljeno trgovanje z dolarjem in evrom.
EPA

Ruske oblasti so ob tem sporočile, da se bodo na ameriške sankcije odzvale s sprejetjem povračilnih ukrepov. "Zaradi uvedbe omejevalnih ukrepov ZDA bosta trgovanje in poravnava transakcij s finančnimi instrumenti na moskovski borzi začasno ustavljena," je sporočila ruska centralna banka.

Kljub temu lahko podjetja in posamezniki, kot so zagotovili pri banki, še naprej kupujejo in prodajajo ameriške dolarje in evre prek ruskih bank. "Vsa sredstva, ki so na računih v ameriških dolarjih, ostajajo varna," so dodali.

Na nove sankcije se je danes odzval tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. "Ruski pristojni regulatorji zagotavljajo stabilnost na vseh trgih," je poudaril po poročanju državnih medijev. Dodal je, da Rusija že razmišlja o uvedbi povračilnih ukrepov zoper ZDA.

ZDA sprejele nove sankcije proti Rusiji

Washington je v sredo naznanil vrsto novih sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Te vključujejo več kot 300 posameznikov in organizacij v Rusiji, pa tudi v državah, kot so Kitajska, Turčija in Združeni arabski emirati.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je ob tem pojasnila, da so novi ukrepi namenjeni oteževanju dobav iz tretjih držav v Rusijo. "Povečujemo tveganje za finančne ustanove, ki se ukvarjajo z ruskim vojnim gospodarstvom, odpravljamo možne poti za izogibanje sankcijam ter zmanjšujemo ruske možnosti dostopa do tuje tehnologije, opreme, programske opreme in storitev informacijske tehnologije," je dodala.

Na posodobljeni seznam sankcij so ZDA med drugim uvrstile moskovsko borzo in več njenih hčerinskih družb. Do zdaj so sankcije proti tujim bankam uvajali le zaradi podpiranja ruske obrambne industrije, po novem pa lahko sankcije doletijo tudi tuje finančne ustanove zaradi transakcij s katero koli pravno ali fizično osebo pod sankcijami ali z ruskimi bankami, kot sta VTB ali Sberbank. Seznam izpostavljenih tarč se je povečal z nekaj več kot 1000 na približno 4500.

Ukrepi, ki se dotikajo kupovanja tujih valut in trgovanja z njimi, v ruski družbi vedno izzovejo močne odzive. Številni Rusi, ki so v zadnjih treh desetletjih od padca Sovjetske zveze večkrat utrpeli posledice zaradi devalvacije domače valute, raje varčujejo v zahodnih valutah.

Po drugi strani pa so na drugi strani številna ruska podjetja in banke v zadnjih dveh letih od začetka ruske invazije na Ukrajino zmanjšali svojo odvisnost od zahodnih valut. Večino trgovanja s tujimi valutami na moskovski borzi je v omenjenem obdobju predstavljal kitajski juan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta