Širijo se zapisi, da je Srbija izdala Rusijo, napadli so tudi Vučića: "To je klofuta v obraz Rusije"

M.R.
13.05.2024 11:47

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je včeraj prispela v Beograd. To je prvi obisk kakega visokega ukrajinskega predstavnika v Srbiji od začetka ruske invazije na Ukrajino leta 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo damo Ukrajine je sprejela žena srbskega predsednika Tamara Vučić.
Reuters

Uradni sprejem Olene Zelenske v Beogradu je mogoče razumeti kot oddaljevanje tradicionalne zaveznice Srbije od Moskve. S soprogo ukrajinskega predsednika je v srbsko prestolnico prispel tudi ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba

Prva dama Ukrajine si je včeraj ogledala mesto in tudi srednjeveško trdnjavo Kalemegdan. Skupaj s soprogo srbskega predsednika Tamaro Vučić sta obiskali mestno knjižnico, v kateri je tudi "ukrajinska polica", gre za del knjižnice, ki je posvečen ukrajinskim knjigam, nastal pa je pod pokroviteljstvom prve dame Ukrajine. 

Ruski komentatorji ogorčeni

O obisku žene Volodimirja Zelenskega v Beogradu je poročalo več ruskih medijev. Veliko ogledov je imela novica o ukrajinskem obisku na spletni strani ruske državne agencije Ria. Sodeč po komentarjih Rusi nad vsem skupaj niso bili prav navdušeni. 

Bralci so pisali, da je Srbija izdala Rusijo, napadli pa so tudi srbskega predsednika Aleksandra Vučića. "Sramotno" in "to je ogabno, to je ogabno obnašanje 'prijateljev' Rusije" sta se glasila najpriljubljenejša komentarja. 

Navajamo še nekaj komentarjev: "Berite Dostojevskega. O 'bratih', ki nam bodo, če se jim bo ponudila priložnost, zabili nož v hrbet! Primera - Bolgarija in Črna gora." "Rusija nikoli ni imela prijateljev. Bili so samo sovražniki." "Kdo so 'prijatelji', ki jih še imamo? Papuanci iz Polinezije? Severne Koreje?" "Vučić, si res brez hrbtenice?" "To je klofuta v obraz Rusije." "Oni so takšni bratje."

Srbija obsodila invazijo, zavrnila sankcije

Zaradi tradicionalnih zgodovinskih, verskih, političnih in vojaških vezi je v Srbiji razširjen proruski sentiment. Srbski populistični predsednik Vučić skuša doseči ravnotežje med kandidaturo Srbije za članstvo v Evropski uniji ter zavezništvom z Rusijo in Kitajsko, ki sta pomembni partnerici in investitorki. 

Nekdanji obveščevalec, sicer pa podpredsednik nove srbske vlade Aleksandar Vulin je znan po svojih proruskih stališčih, ZDA pa so proti njemu uvedle celo sankcije. Pod ameriškimi sankcijami je tudi srbski minister brez listnice Nenad Popopvić

Srbija je sicer v Združenih narodih in na drugih mednarodnih forumih znova obsodila rusko invazijo na Ukrajino, še vedno pa se ni pridružila mednarodnim sankcijam proti Kremlju. 

Vučić trikrat z Zelenskim

Z Zelenskim se je Vučić sestal že trikrat. Nazadnje sta se februarja srečala na regionalnem sestanku v Tirani. Od leta 2022 je Srbija sprejela več tisoč ukrajinskih beguncev, v Ukrajino je pošiljala humanitarno pomoč in obljubila pomoč pri odstranjevanju min in pri povojni obnovi. Lani so dokumenti, ki so pricurljali iz Pentagona, pokazali, da se je Srbija strinjala z oskrbo Kijeva z orožjem in strelivom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta