Zasegli sumljive bitcoine, vse kaže na velikansko tatvino, težko tri milijarde evrov

Reuters
11.02.2022 15:20

Ameriški tožilci sporočajo: Svet kriptovalut ni varno zatočišče za kriminalce, tudi temu denarju lahko sledimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriptovalute so zaradi zahtevnega sledenja izvoru nadvse privlačne za kriminalce.
Epa

Predstavniki ameriškega pravosodnega ministrstva so sporočili, da so razkrili največjo krajo kriptovalut doslej in zasegli okoli 3,6 milijarde dolarjev oziroma tri milijarde evrov v bitcoinih. Ameriški funkcionarji menijo, da zaseženi bitcoini izvirajo z virtualne platforme Bitfinex, virtualne valutne borze, ki je bila leta 2016 tarča hekerskega napada. Policisti so ob tem na newyorškem Manhattnu aretirali 34-letnega Iljo Lichtensteina in njegovo 31-letno soprogo Heather Morgan, ki jima očitajo, da sta na različne načine prala ukradeni denar in prikrivala transakcije. Zaradi tega ju utegnejo obtožiti kaznivega dejanja pranja denarja in goljufanja ZDA. Primer bo obravnavalo zvezno sodišče v Washingtonu. "Sporočilo je jasno: svet kriptovalut ni varno zatočišče za kriminalce. Tudi temu denarju lahko sledimo in mu tudi bomo, ne glede na to, v kakšni obliki je," je povedala namestnica ameriškega generalnega tožilca Lisa Monaco.

Aretiranima zakoncema tožilstvo očita, da sta oprala 119.754 bitcoinov, ukradenih po hekerskem vdoru v sisteme Bitfinexa, in izvedla več kot 2000 neavtoriziranih transakcij. Predstavniki ameriškega pravosodnega ministrstva so pojasnili, da je šlo za transakcije, ki so bile tedaj vredne 71 milijonov dolarjev v bitcoinih, medtem ko so danes po porastu vrednosti te valute vredne več kot 4,5 milijarde dolarjev. Lichtenstein in njegova žena naj bi bila ukradeni denar poskušala oprati tudi preko mreže valutnih borz. Trdila sta, da gre za izplačila startupu Morganove. Izkupiček sta porabila za nakup zlata in nezamenljivih tokenov ter popolnoma banalnih stvari, kot je darilna kartica supermarketa Walmart, vredna 500 dolarjev.

Po prvi obravnavi pred sodiščem je sodnik razsodil, da lahko Lichtenstein po plačilu varščine pet milijonov dolarjev ostane v hišnem priporu. Varščina za Morganovo je znašala tri milijone dolarjev. Oba bosta ostala v priporu, dokler ne bodo izpolnjeni pogoji za njun izpust. Tožilci trdijo, da obtožencev ne bi smeli izpustiti na prostost niti po plačilu varščine, saj imata verjetno še vedno dostop do ogromnih vsot denarja, zaradi česar obstaja velika nevarnost pobega. Med preiskavo njunega doma so kriminalisti odkrili mapo z napisom "Ideje glede potnih listov", ki je vsebovala informacije o tem, kako pridobiti lažne osebne dokumente, in več mobilnih telefonov za enkratno uporabo.

Odvetnik Anirudh Bansal je sodniku zagotovil, da njegova varovanca nimata namena pobegniti. Že od lani vesta, da zoper njiju poteka preiskava, pa kljub temu nista nikamor odšla. Obtožbe zoper njiju je označil za pomanjkljive in prenapihnjene. Ključni namig je policija v okviru svoje preiskave dobila leta 2017 med racijo na ilegalnem digitalnem trgu, na katerem naj bi bilo opranega ogromno denarja. Ameriški funkcionarji so povedali, da je bilo nekaj denarja prenesenega na AlphaBay, ki je neke vrste eBay na temnem spletu. Predstavniki Bitfinexa so sporočili, da sodelujejo s pravosodnim ministrstvom, da bi ukradene bitcoine dobili nazaj.

Pozornosti pa primer ni pritegnil samo zaradi astronomskih zneskov, ampak tudi zaradi aktivnosti osumljencev na spletu. Morganova je pod imenom @razzlekhan na družbenih omrežjih, kot sta Instagram in TikTok, objavila obsežno zbirko raperskih glasbenih videov, tehnik "naredi sam" in drugih nasvetov, povezanih z življenjskim slogom. Velikokrat se je hvalila s svojim razkošnim življenjskim slogom. Z objavo video posnetka je sledilcem privoščila vpogled v svoje luksuzno stanovanje na Manhattnu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta