Zelenski na prvo obletnico vojne: Če bo Zahod držal obljubo, bo Ukrajina zmagala

STA, Va, tuje agencije
24.02.2023 20:43

"Potrebujemo popolno podporo sveta," je v Kijevu izjavil predsednik Ukrajine. Ukrajinska vojska pa mora doseči vojaške uspehe, saj "nihče ne mara poražencev".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski na novinarski konferenci v KIjevu. 
Reuters

Ukrajina bo zmagala, če bo Zahod izpolnil svoje obljube Kijevu o še večji finančni in vojaški pomoči, je na novinarski konferenci ob prvi obletnici ruske invazije rekel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

"Če bodo naši partnerji spoštovali vse svoje dane obljube in roke, nas neizogibno čaka zmaga. Če bomo vsi opravili svojo nalogo, bomo vsi zmagali," je izjavil na novinarski konferenci, ki se je začela z minuto molka za novinarje, ki so bili ubiti med poročanjem o vojni v Ukrajini.

"Globoko se vam poklanjam za vse, kar ste poročali in povedali o Ukrajini, in za to, da svet ni pozabil na Ukrajino in nam pomaga," se je ukrajinski predsednik po poročanju ameriških medijev zahvalil zbranim novinarjem v Kijevu.

"Potrebujemo popolno podporo sveta," je dejal Zelenski in dodal, da se je žal začela šele po začetku invazije. Pravi, da mora ukrajinska vojska doseči vojaške uspehe, da bi pridobila podporo, saj "nihče ne mara poražencev".

S Putinom se ne bi mogel pogajati o miru

Zelenski je na vprašanje, ali bi morale države Nata v luči vojne v Ukrajini povečati izdatke za obrambo, odgovoril, da je ruska invazija prisilila ves svet in države članice Nata, da ponovno premislijo o svojih varnostnih sistemih. "Veliko držav v svetu je začelo povečevati svoje obrambne izdatke. Vojna v Ukrajini je pritisnila gumb za ponastavitev," je dejal ukrajinski predsednik.

Na vprašanje, ali bi sodeloval v mirovnih pogajanjih, če bi za mizo sedel ruski predsednik Vladimir Putin, pa je odgovoril, da takšne ponudbe ne bi sprejel. "To ni več isti človek. Na drugi strani ni nikogar, s katerim bi se lahko pogovarjal," je pojasnil Zelenski.

Reuters

Po besedah Zelenskega bo Rusija šla nad članice Nata, "če ZDA zapustijo Ukrajino". 

Njegova država mora poglobiti sodelovanje z državami v Afriki in Latinski Ameriki, da bi preprečila vpliv Rusije na teh območjih. "Ukrajina mora narediti korak naprej in se srečati z državami afriške celine. Dolga leta nismo dobro sodelovali, nismo bili pozorni, mislim, da je to velika napaka," je dejal Zelenski in dodal, da bi rad organiziral tudi skupni vrh z latinskoameriškimi državami.

Ob tem je ocenil, da mora Ukrajina sodelovati tudi s Kitajsko, potem ko je Peking pred obletnico ruske invazije predstavil načrt s predlogi za politično rešitev konflikta.

"Pri tem dokumentu se mi zdi, da spoštuje naše zahteve po ozemeljski celovitosti. Moramo sodelovati s Kitajsko, če bo lahko spoštovala mednarodno pravo," je dejal Zelenski. Po njegovih besedah je dobro, da se je Kitajska začela pogovarjati o Ukrajini.

Dodal je, da ima v načrtu srečanje s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, ni pa povedal, kdaj in kje naj bi se sestala. "To bo pomembno za svetovno varnost," je ocenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta