Golob ob obletnici potrdil podporo Ukrajini: Ko bo agresija ustavljena, lahko dobita priložnost diplomacija in mir

STA, M.R.
24.02.2023 07:50

"Za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma, da je Ukrajina žrtev, Rusija pa agresor, zato bomo Ukrajini še naprej pomagali na vse možne načine," je ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino danes poudaril premier Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob
EPA

V zadnjem letu je Slovenija doslej pomagala Ukrajini s skoraj 30 milijoni evrov pomoči, tudi ukrajinskim beguncem v Sloveniji. Premier Robert Golob je v pisni izjavi ob obletnici podporo in pomoč Ukrajini kot žrtvi agresije izpostavil kot moralno obvezo, pa tudi nekaj, kar je v skladu z Ustanovno listino ZN, "ki ne samo poziva k pomoči, ampak zapoveduje pomoč držav članic žrtvi agresivne vojne", so sporočili iz premierjevega kabineta.

Izpostavil je tudi, da se Slovenija z zavezniki, "s katerimi delimo skupno zavezanost demokraciji in človekovim pravicam, nedvoumno zavzema za mir in mirno rešitev nastalega konflikta", da pa poziv k takojšnji zaustavitvi vojne lahko naslovijo samo na Moskvo.

"Šele ko bo agresija ustavljena, lahko dobita priložnost diplomacija in z njo mir," je dodal.

"Slovenija in zavezniki znotraj zveze Nato in Evropske unije smo enotni v prizadevanjih za obrambo svobode in doseganje pravičnega in trajnega miru v Ukrajini. Dokler ima ukrajinsko ljudstvo potrebo po vojaški obrambi, je naša moralna dolžnost, da ga podpiramo. Nobene pravice nimamo, da bi jih silili v rešitve, s katerimi se sami ne strinjajo," je dodal.

Izpostavil je še, da prva obletnica ruske agresije na Ukrajino "mineva v žalostnem spoznanju, da še vedno obstajajo države in politike, ki verjamejo, da lahko z vojno urejajo odnose s sosedi ter z grožnjami z nasiljem vplivajo na prihodnost sveta".

"Moje misli so danes še toliko bolj s prebivalci in prebivalkami Ukrajine, svojci in prijatelji žrtev, ranjenimi, ukrajinskimi vojaki, ki branijo svoje domove, z otroki, ženami in vsemi, željnimi miru in svobode," je poudaril ter ocenil, da je "odgovornost Rusije kot ene od ustanovnih članic Združenih narodov in garantov miru po drugi svetovni vojni še toliko večja in njena ravnanja v Ukrajini v zadnjem letu dni še toliko bolj obsojanja vredna". Izjavo je sklenil z besedami "Slava Ukrajini".

Fajon: Narediti moramo vse za trajen in pravičen mir v Ukrajini

Oglasila se je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je ponovno poudarila, da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani, dokler bo potrebno. "Slovenci imamo svoj zgodovinski spomin. Obenem pa si prizadevamo in podpiramo vse napore v smeri, da čim prej zagotovimo trajen in pravičen mir v Ukrajini," je zapisala v izjavi.

Ministrici se zdi nesprejemljivo, da leto dni od začetka brutalne ruske agresije vsak dan vidimo pobijanje nedolžnih civilistov, žensk, otrok in uničevanje civilne infrastrukture.

Tanja Fajon je bila lani poleti v Kijevu.
Twitter/TFajon

"Težko si je danes zamisliti, da si nekdo s silo in z orožjem skuša nezakonito, protipravno prilastiti ozemlje, suverenost in ozemeljsko celovitost druge države," je zapisala v izjavi, objavljeni na predvečer današnje obletnice.

Ob obljubi nadaljnje podpore Ukrajini in naporom v smeri miru je podprla tudi "vsa prizadevanja, ki jasno ločijo kdo je agresor in kdo je žrtev". "Agresor je Ruska federacija, žrtev je Ukrajina," je poudarila.

"Narediti moramo vse, da po diplomatskih kanalih skušamo ustaviti napade, uničevanje infrastrukture, pobijanje ljudi in da vzpostavimo pogoje za pogovore, za trajen in pravičen mir v Ukrajini," je sporočila in dodala, da si mir želi Ukrajina in mi vsi.

Danes mineva leto dni, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino. Pričakovanje Rusije, da bo "posebna vojaška operacija", kot jo imenuje Kremelj, trajala le nekaj dni, se po silovitem ukrajinskem odporu ni uresničilo. Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razsežnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta