Zelenski: Pravični mir pomeni nobenih kompromisov glede celovitosti Ukrajine. Moskva pa opozarja Washington

STA, M.R.
22.12.2022 07:15

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po pogovorih s predsednikom ZDA Joejem Bidnom v Beli hiši dejal, da izraz pravični mir zanj pomeni nobenih kompromisov glede suverenosti, svobode in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelenski je od predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi prejel ameriško zastavo.
EPA

Prvi obisk Volodimirja Zelenskega v tujini, odkar je Rusija februarja napadla njegovo državo, je minil v znamenju primerjav z nekdanjim voditeljem Velike Britanije Winstonom Churchillom, ki je zapustil domovino v času vojne z nacistično Nemčijo in obiskal Washington konec leta 1941.

Joe Biden in Zelenski
EPA

Zelenski je na novinarski konferenci z Joejem Bidnom dejal, da gre za zgodovinski obisk za odnose med državama in se gostitelju zahvalil za odkrito podporo. Dejal je, da se domov vrača z dobrimi novicami.

Pred njegovim prihodom v Belo hišo je ukrajinski predsednik namreč dobil zagotovila o 1,85 milijarde dolarjev vredni vojaški pomoči, vključno s protizračnimi raketnimi sistemi patriot.

Biden je poudaril, da gre za obrambne sisteme. "Ne gre za zaostrovanje vojne, ampak obrambo," je dejal. ZDA so ob tej priložnosti napovedale še 374 milijonov dolarjev dodatne humanitarne pomoči za Ukrajino.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris z ukrajinsko zastavo, ki jo je prinesel ukrajinski predsednik.
EPA

Do obiska Zelenskega je prišlo tik preden republikanci januarja prevzamejo večino v predstavniškem domu kongresa. Zelenski je izrazil prepričanje, da bo podpora ZDA trdna, ne glede na spremembo večine v predstavniškem domu.

Biden je na novinarski konferenci, kjer so dovolili le po dve novinarski vprašanji, poskrbel za smeh z odgovorom na vprašanje, ali ne bi bilo bolje, če ZDA pošljejo Ukrajini v pomoč vse vojaške zmogljivosti naenkrat in ne postopoma. Pokazal je na Zelenskega in dejal, da je njegov odgovor pritrdilen. Zelenski se je nasmejal skupaj z novinarji in dejal, da se povsem strinja.

Biden je sicer dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin zaenkrat še ne kaže namenov za končanje vojne v Ukrajini.

Zelenski se je nato odpravil v kongres, kjer so ga pozdravili s stoječimi ovacijami. Tuji gost je predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in podpredsednici ZDA Kamali Harris predal zastavo s podpisi ukrajinskih borcev s fronte, od njiju pa je dobil v dar ameriško zastavo, ki je v čast njegovega obiska plapolala nad kongresno palačo.

Zelenski: Pomoč ni miliščina, ampak investicija

V kongresu je Zelenski dejal, da pomoč ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost in demokracijo ter zagotovil, da se Ukrajina ne bo nikoli predala. Zahvalil se je vsakemu Američanu posebej, vendar poudaril, da bo za obrambo njegove države potrebno storiti še več. Vojno proti Rusiji je opisal kot boj svobodnega sveta proti tiraniji.

Po desetih mesecih vojne je Zelenski poudaril prepričanje, da bo prihodnje leto prelomno. "Prelomnica, kjer ukrajinski pogum in ameriška odločnost jamčita za prihodnost skupne svobode, svobode ljudi, ki se postavijo za svoje vrednote," je dejal.

V svojem govoru je nizal zgodovinske primerjave z ameriškim bojem za neodvisnost, sedanjo zimo pa je primerjal z zimo leta 1944, ko je nemška vojska v zadnji ofenzivi druge svetovne vojne na zahodni fronti obkolila Američane v Belgiji, ki pa se kljub mrazu okrog božiča niso predali, tako kot se bo besedah Zelenskega ne bodo Ukrajinci, četudi bo božič zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo potekal ob svečah.

Zelenski je Iran označil za teroristično državo.
EPA

Bidnova vlada je Ukrajini doslej namenila vojaško pomoč v vrednosti več kot 21 milijard dolarjev, vendar je Zelenski v kongresu dejal, da upa, da bo te pomoči še več.

Med govorom je omenil tudi ZDA in Izraelu nenaklonjeni Iran, ki ga je označil za teroristično državo, ki Rusijo zalaga z brezpilotnimi letali. Ob tem je opozoril, da bodo v primeru neukrepanja zoper Moskvo in Teheran, ogroženi tudi drugi ameriški zavezniki v regiji, s čimer je namignil na Izrael.

Do obiska Zelenskega je prišlo tik preden republikanci januarja prevzamejo večino v predstavniškem domu kongresa.

Verjetni prihodnji predsednik predstavniškega doma republikanec Kevin McCarthy je sicer pred časom dejal, da podpira pomoč Ukrajini, vendar pa ne brez pogojev in vprašanj. Zelenski je izrazil prepričanje, da bo podpora ZDA trdna, ne glede na spremembo večine v predstavniškem domu.

"Vaša pomoč ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost," je v govoru ob velikem aplavzu poudaril Zelenski.

Zelenskega v kongresu ni odobravala le manjšina iz tabora podpornikov nekdanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki je Zelenskemu očitala, da je v Washington prišel po nezaslužen denar.

Moskva opozarja Washington

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes v Moskvi ocenil, da obisk Zelenskega potrjuje, da "ZDA dejansko nadaljujejo posredno vojno z Rusijo do zadnjega Ukrajinca". Poudaril je, da pošiljanje orožja Kijevu "ne more preprečiti Rusiji, da bi dosegla svoje cilje v okviru posebne vojaške operacije" v Ukrajini. "Vidimo, da ZDA in druge države v resnici nenehno širijo obseg in tehnično raven orožja, ki ga dobavljajo Ukrajini," je dodal in poudaril, da to ne prispeva k hitri rešitvi razmer, "ampak nasprotno povzroča, da se bo trpljenje ukrajinskega ljudstva na žalost nadaljevalo dlje, kot bi se lahko".

Obžaloval je, da niti ameriški predsednik Biden, s katerim se je v sredo v Beli hiši srečal Zelenski, niti ukrajinski predsednik "nista izrekla besed, ki bi jih lahko razumeli kot morebitno pripravljenost prisluhniti pomislekom Rusije".

Antonov: To vodi v stopnjevanje konflikta

Provokativna dejanja ZDA v Ukrajini bodo neizogibno vodila v stopnjevanje konflikta, katerega posledice bi lahko bile nepredvidljive, je v sredo v odzivu na ameriško napoved o dobavi sistema zračne obrambe patriot Kijevu ob obisku ukrajinskega predsednika v Washingtonu opozoril ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov.

Zaradi napovedi o dobavi protiletalskega raketnega sistema patriot je ZDA obtožil, da preko Ukrajine nadaljujejo posredno vojno proti Rusiji in da je njihov cilj zmaga nad Rusijo. Obisk Zelenskega v Washingtonu je bil v ta namen uprizorjen v "hollywoodskem slogu", to pa je pokazalo, da so zagotovila Washingtona, da ne bo iskal konfrontacije z Rusijo, "le prazne besede", je dodal.

Anatolij Antonov
Profimedia

Ocenil je tudi, da je obisk Zelenskega v ZDA pokazal, da ne Washington niti Kijev nista pripravljena na mir in da se namesto tega širi laž, da Rusija ni zainteresirana za mirno rešitev, je zapisal v sporočilu, ki ga je veleposlaništvo objavilo na Facebooku.

Hkrati je ponovno opozoril, da bodo ruske sile sistem patriot v Ukrajini uničile tako kot drugo zahodno orožje. Po njegovih besedah domnevajo, da bodo sistem upravljali Američani ali strokovnjaki iz drugih držav članic Nata, saj Ukrajinci nimajo ustreznih strokovnjakov. "Mislim, da vsi dobro razumejo, kakšna usoda lahko doleti osebje, ki upravlja te komplekse na ozemlju Ukrajine," je še opozoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta