Zelenski: Ukrajina zahteva članstvo v Natu, s Putinom se ne bo pogajala

STA, Va
30.09.2022 17:06

"Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva, ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču," pravi ukrajinski predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski 
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Tudi Finska in Švedska sta nedavno na podoben način začeli postopek pridruževanja zavezništvu, zato je po njegovem mnenju prav, da enako stori tudi Ukrajina.

Kot je zatrdil kmalu po tem, ko je Vladimir Putin podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij ter Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Putin.

"Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom," je Zelenski izjavil v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih.

(FOTO) Putin podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji

"Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva, ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču," pravi Zelenski. "Drug drugemu zaupamo, si pomagamo in se ščitimo. To je zavezništvo."

"Pravzaprav danes Ukrajina zahteva, da se to zgodi de iure. Pospešeno. S podpisom prošnje Ukrajine za pospešeno članstvo v Natu bomo naredili odločilni korak," tako ukrajinski predsednik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta